Az újságíró halála
2014/07/31 08:00
738 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1914 augusztusában, a szarajevói merényletet követően Ausztria-Magyarország megtámadta Szerbiát, s kezdetét vette az első világháború, amely a korábbi csatákhoz, háborukhoz képest minden eddiginél véresebb eseménye volt a történelemnek.

jean-jaures-vertical Gyilkosság vacsora közben

Vannak azonban azoban néhányan, akik hisznek a békében, s ezek a szocialisták Brüsszelben egy békekonferencia keretében próbálják megmenteni a háborúban sodródó Európát. Ezen a kongresszuson szólalt fel a franciák nevében Jean Jaurés, aki élete végéig hitt a békében. A nacionalisták szemében azonban szálka volt, így a sajtó folyamatosan szította a hangulatot vele szemben.

1914. július 31-én este egy egész napos tárgyalássorozatot követően visszatért lapjának szerkesztőségébe, hogy vezércikket írjon, s beszélgessen a korábbi napok eseményeiről a lap szerkesztőivel. Mivel még nem vacsorázott, úgy döntött hogy kollegáival tart egy közeli kávézóba, ahol az ablak mellett foglalnak helyet. A társaság éppen az utolsó pohár bor kortyolgatja, amikor Jaurés egyik kollegája az ablak felé tekintve egy bámészkodó férfit pillant meg.

Kis idő múlva a férfi ismét feltűnik az ablaknál, ekkor már viszont revolvert tart a kezébe. Két lövés dördül, mindkettő Jean Jaurés-t találja el, aki még néhány percig él, de a helyszínre érkező orvos már csak a halál beálltát állapíthatja meg. A gyilkost elfogták, aki roppant elégedett tettével.

Karácsonyi sugallat

S hogy ki ő? Raoul Villain, egy huszonnyolcéves, nem teljesen ép elméjű fiatalember. Nem tagja semmilyen pártnak, vagy szervezetnek, inkább csak személyes bosszúvágy hajtja, hogy végezzen Jauréssel. S hogy nem teljesen volt ép elméjű azt az is bizonyítja, hogy állítása szerint 1913 karácsonyán kapott sugallatot arra, hogy gyilkosságot kövessen.

S hogy miért pont Jaurés volt a célpontja? Raoul az újságokból tájékozodott és ott értesült arról, hogy veszedelmes dolog az antimilitarizmus, s hogy Jaurés ellensége a rendszernek. Ebbéli meggyőződése olyan szilárd, hogy Párizsba utazik, s hosszú napokon keresztül figyeli áldozatát.

A gyilkosságot követően mintegy öt év múlva ül csak a vádlottak padjára, mivel a háborúban nem volt sem idő sem alkalom, hogy büntetőperére sor kerülhessen. A fegyházban tölött idő alatt azonban volt ideje elgondolkodni tettén, amiről a per során azt vallotta, hogy vallásos meggyőződésből követte el. A bíróság hosszasan tanácskozott arról, hogy a férfi valóban beszámítható volt-e gyilkosság elkövetése során, vagy csak bomlott elméje vezérelte cselekedetében.

Nehéz döntés

Végül arra a megállapításra jutottak, hogy Raoul Villain pontosan tudta mit csinál, végső ítélet az ügyében azonban nehezen született. A védők arra hivatkoztak az enyhítő körülmények figyelembe vétele során, hogy amennyiben elítélik a férfit, az a szocialista háború elismerése is egyben. Ennek fényében pedig Raoul tette, hazafias felindulásból elkövetett cselekmény, amely semmi esetre sem tekinthető gyilkosságnak ebben a tekintetben.

Az ítélet komoly visszhangra talált a közvéleményben, voltak, akik mélyen elítélték a gyilkosságot és annak elkövetőjét, s a bíróság által hozott ítélet okán számtalan tüntetést szerveztek Párizs szerte.