Bűncselekmények áldozatainak napja
2012/02/16 00:00
1824 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európa Tanács 1990. február 10-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, mellyel a megjelölt nap a kotinens számos országában az áldozatok napja lett. Magyarorszgon a rendőrség bűnmegelőzésért felelős szakemberei minden év februárjában kiemelt figyelmet szentelnek arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét a bűncselekmények áldozataira.

rendorauto_600

Bárkivel megtörténhet

Bűncselekmény bárkivel megeshet, az áldozatok legnagyobb része nem hibáztatható a történtekért, ezért megérdemlik az együttérzést és a tiszteletet. Az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára az Európa Tanács  február 22-ét nyílvánította a Bűncselekmények áldozatainak napjává, amikor a büncselekmények következtében sérelmet szenvedettekről emlékezünk meg.Az ádozatokkal való törődés általános társadalmi érdek és kötelesség, melyet valamennyi jogalkotót szervnek támogatnia kell lehetőségeikhez mérten.

Bűncselekmény áldozatának számít az a személy, aki bizonyíthatóan bűncselekmény következtében szenvedett sérelmet. Az áldozatvédelem és áldozatsegítés célja az iylen bűncselekmények miatt fizikai, pszichikai vagy jogsérelmet szenvedett emberek, azok közvetlen hozzátartozói segítséget kapjanak a fenálló problémák megoldásához és jogaik érvényesítéséhez.

Segélynyújtás

Ebben elsősorban a rendőrség jelent segítséget oly módon, hogy közvetítői feladatokkal és tájékoztatókkal szolgál és tájékoztat a hatósági segítség lehetőségeiről, azokat jegyzőkönyvvel, dokumentációkkal támogatja.

Érdemes tudni, hogy számos áldozatsegtő szolgálat működik országunkban, így az Észak-magyarországi. Észak-alföldi és a Dél-dunántúli régiókban. A bajbajutottak a megadott telefonszámon kérhetnek segítséget és tanácsot a nap 24 órájában. A telefonvonal működtetését már önkéntesek is segítik, illetve pszichológusok segítenek a bajbajutottak problémáinak feldolgozásában.

Azok, akik büncselekmény következtében testi vagy lelki sérelmet szenvedtek, illetve anyagi vesteség érte őket, lehetőségük van, hogy sérelmeik enyhítéseként támogatást kérni. A szolgálatok teljes körű tájékoztatást nyújtanak a hozzáfordulóknak arról, hogy milyen segítségre számíthatnak, ha bűncselekmény áldozatává válnak. A szolgálat a jogi tanácson túl pénzbeli segítséget is biztosíthat, a szándékos erőszak elszenvedettjei pedig lehetőséget kapnak, a bűncselekmény okozta vagyoni káruk csökkentéséhez kárenyhítést igényelni.

Az Áldozatsegítő Szolgálatok az Igazságügyi Hivatal keretein belül működnek. Ezentúl számos civil szervezet működik, akik megfelelő szakmai tapasztalattal és információs hátérrel rendelkezve, hatékonyan képesek segíteni a bajbajutottakon.