Csipkeverés
2007/12/16 08:00
4520 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Úri dámák finom szaténruháit díszítették egykor, ruhák szélét, ujját és nyakát borították szépséges fodraikkal. Készítőik hónapokig bíbelődtek rosszul megvilágított szegényes kamráik mélyén, hogy aztán fillérekért felvásárolják tőlük ezt az arany árával is vetekedő értékes árut...

csipke A csipke tulajdonképpen egy olyan díszítés, mely mintázatát a kontúrok övezte "űrökből" nyeri: szerkezete leginkább a sejtek elrendezésére hasonlító fonalháló. A csipke abban tér el a többi díszítésre szolgáló textíliától, hogy míg a többi mintát a kész anyagra viszik fel (pl. hímzéssel, festéssel), hanem az anyagból magából készül a minta. Ilyen értelemben a csipke az origami távoli "rokona", legalábbis abban az értelemben, ahogy az origamiban a papír, azaz a hajtogatás anyaga válik egyben az alkotás tárgyává.

A csipke, e szimmetrikus pókhálókra emlékeztető mintázat elkészítése nagyon sok munkával jár. Aszerint, hogyan, milyen eszközök segítségével születik a minta, megkülönböztethetünk varrott, horgolt, kötött és vert csipkét. Mivel a varrott csipkét tűvel készítik, ezért tűcsipkének is szokás nevezni. A varrott csipke Itáliából indult el hódító útjára Európában. Fehér lenfonalból készítették a varrott csipkét egyetlen szállal, a gomblyukvarrás öltéseit alkalmazva. A sokkal bonyolultabban készülő vert csipke ezzel szemben több fonallal készül. A vert csipkét verőpálcákra fűzött szálakkal készítik úgy, hogy egy henger alakú párnán gombostűvel kialakított mintákat fonják, szövik, csavarják körbe a fonállal.

A legkeresettebb varrott csipke Franciaországban és Itáliában, a legmívesebb vert csipke Flandriában készült. Csipkéből születtek a barokk kor emblematikus gallércsodái és a patyolatfehér ágyneműk szegélydíszei is. Ám nemcsak méregdrága csipkékkel találkozhatunk az ódon festményeken, de a mindennapok polgárasszonyainak toalettjén és szalonjainak berendezésén is. Ezeket a csipkéket persze nemegyszer maguk a háziasszonyok készítették - legegyszerűbben horgolással.

Magyarországon a XVI. században, a reneszánsz idején terjedt el a csipkekésztés technikája. Meglehetősen megkésve érkezett el hozzánk ez a módszer, ugyanis addigra Nyugat-Európában már híres manufaktúrák termelték ipari formában a míves csipkét. Híres volt a velencei, a milánói és a burgundi csipke. Hazánkba német közvetítéssel került a csipkevarrás, -horgolás és -verés technikája, ami először a felvidéki bányavárosokban terjedt el. Így vált híressé elsőként a gömöri csipke. Ám hamarosan követte a csetneki és a halasi csipke is. Amilyen gyorsan elterjedt hazánk tájain a csipkeverés tudománya, olyan változatos motívumrendszere alakult ki: leggyakoribb mintája az életfa, a pávatollas összetett virágzat, a gránátalma és az indás díszítés.

A leghíresebb hazai csipkénk a Kiskunhalason készülő halasi csipke. A 19. század végén megnőtt az igény a kézművesipari termékekre, ugyanis a gépi gyártás következtében olcsó tömegcikkek árasztották el piacot. Az uniformizmus antitéziseként jelentkezett a szecesszió korában a természetes anyagok és egyedi termékek utáni növekvő kereslet. Ezt a "hullámot" lovagolta meg Dékáni Árpád is, aki a magyar háziipari mozgalom elindítója volt. Ugyanakkor neki köszönhetjük azt is, hogy megszülethetett az új varrott magyar csipke. 1902-ben, az első halasi csipkék motívumait is maga Dékáni Árpád tervezte meg. A halasi csipke egyedi jellegzetessége, hogy nagyon erősek a kontúrjai. A motívumok belsejét szövőöltéssel töltötték ki, aminek a következtében a csipke anyaga a legfinomabb batiszthoz lett hasonlatos.

A halasi csipke nemcsak hazánkban hódított, de "bevette" Londont és Párizst is. 1936-ra a halasi csipke igazi világmárka lett. Bár az 50-es és 60-as években továbbra is népszerűségnek örvendett, a 80-as években a márka léte került veszélybe. A 1992-ben jött létre a Halasi Csipke Alapítvány, aminek a célja a magyar csipkevarrás felvirágoztatása volt. Sikerült megmenteni a Csipkeházat, amit az óta már szépen renováltak is. A halasi csipke talán újra készen áll a világ meghódítására...