Csuhébaba készítése
Ferenczi Anita
2003/09/05 10:02
4040 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A diákok kézügyességét fejleszthetjük, ha a szabadidős elfoglaltság alatt vagy kézműves szakkör keretei között megtanítjuk őket a csuhébaba készítésére. Egyszerű, de mégis látványos játékok készülhetnek el, melyekhez nem kell más, mint ügyes kezek és a hozzávaló természetes anyagok.

Szükséges kellékek

  • legalább 6-8 borító, fedőlevél - kukoricacsuhé
  • rafia
  • lavór, benne víz

Áztasd be a rendelkezésedre álló leveleket és vele együtt pár szál rafiát a vízbe! Negyedóra múlva már úgy megpuhulnak a levelek, hogy könnyen tudsz velük dolgozni. Fogd össze a leveleket a szélesebbik, alsó részüknél fogva egy csomóba úgy, hogy a levelek szélei fedjék egymást! Egymásra is helyezheted őket. Egy rafiaszállal hurkold át ezt a köteget, és kösd el közel a levél végéhez! Ügyelj arra, hogy szoros legyen, akár több csomót is köthetsz egymásba!

A kötözés után fordítsd ki a leveleket úgy, hogy eltakarják a pici gubót, ami a kötözés során keletkezett. Úgy képzeld el a hajtást, mintha egy többrétegű szoknyát felhajtanának a fej irányába. A levelek által eltakart gubóból lesz a babád feje úgy, ha elkötözöd egy rafiával a gubó alatt a leveleket. A kar kialakításához egy hosszában megsodort levélre van szükséged.

A babád testét válaszd ketté, és a megsodrott levelet helyezd a két réteg közé! A csukló elkészítéséhez kösd el a karok végét egy-egy rövid rafiával. A kart told fel egészen a baba nyakáig, majd a szétnyitott leveleket újra összefoghatod egy kötegbe. A kart többféleképpen rögzítheted: a már tanult keresztkötéssel (lásd a fakanál bábnál), vagy egyszerűen csak elkötöd a levélköteget ott, ahol a baba dereka lesz.

Aki lánybabát szeretne, annak kész is van, aki fiút akar, az deréktól lefelé szedje szét a maradék levelet két kötegbe, ezzel kialakítja a baba két lábát. Mindkét lábat alul egy-egy rafiaszállal kösse el. Már ő is készen van!

Ezzel a technikával más figurákat - boszorkányt, lovat - is készíthetsz!

Az elkészült csuhébabák