Debrecen
2012/08/08 08:00
783 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az ország második legnépesebb városa a magyarországi reformációban betöltött központi szerepe miatt a XVI. században kapta a "Kálvinista Róma" címet. A középkortól diákváros, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc "fővárosa". Gazdag kulturális kínálatából kiemelkedik az augusztus 20-i színpompás VIRÁGKARNEVÁLl, a JAZZ NAPOK és a magyarul tanulni vágyók kedvelt NYÁRI EGYETEMe.

Látnivalók

debrecen A város jelképe a klasszicista stílusú, puritán belső kiképzésű REFORMÁTUS NAGYTEMPLOM 3000 ülőhelyével az ország legnagyobb református temploma. Ereklyeként őrzött emléke Kossuth Lajos /1802-1894/ karosszéke, aki 1949. április 14-én itt hirdette ki a Habsburg-ház trónfosztását. A felújított Fő tér rendezvények színhelye.

A REFORMÁTUS KOLLÉGIUM /Kálvin tér 16/- a nagy múltú oktatási intézmény tekintélyét híres diákjai alapozták meg, kiterjedt iskolahálózata miatt lett "az ország iskolája".

180 éves épületében ISKOLATÖRTÉNETI ÉS EGYHÁZMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS: egy eredeti református iskola berendezése, régi magyar ötvös remekek, csodálatos hímzésű terítők, festett bútorok, könyvritkaságokat őrző műemlék NAGYKÖNYVTÁR: 500 000 kötetével az ország legnagyobb egyházi gyűjteménye. A patinás ARANYBIKA SZÁLLÓ /Piac u. 11-15. / az ország legrégebbi, még ma is működő szállodája. A VÁROSHÁZA /Piac u. 20./ klasszicista épülete a legszebbek közé tartozik. Megtekintésre érdemes: a csonka tornyú REFORMÁTUS KISTEMPLOM /Révész tér/, "VERES TEMPLOM" /Kossuth u. /, ZSINAGÓGA /Pásti u./, GÖRÖG KATOLIKUS TEMPLOM /Attila tér/, KOSSUTH LAJOS TUDOMÁNYEGYETEM /Egyetem tér 1./.

A SZENT ANNA SZÉKESEGYHÁZ /Szent Anna u. 15./. MALOM /Böszörményi út sarok/ Közép-Európa legnagyobb szélmalma, ipartörténeti műemlék. A NAGYERDŐ a város kedvelt parkövezete 1939-től természetvédelmi terület állatkerttel, vidámparkkal, botanikus kerttel. A NAGYERDEI GYÓGYFÜRDŐ /Nagyerdei park 1. / vizével idült izületi gyulladásokat, reumatikus, női, porckopásos betegségeket, ortopéd elváltozásokat, idegfájdalmakat kezelnek.