Diplomácia - az udvariasság nemzetközi nyelve (4. rész)
2001/11/27 00:00
1232 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Sokat időzünk a névjegyeknél, vagy éppenséggel keveset? Ízlés dolga. Vagyis ebben a kérdésben ki-ki belátása szerint vélekedhet. Nem ennyire egyszerű a dolog a protokoll világában, ahol még a névjegyek méretének is szerepe van. Angliában például a hölgyek névjegye nagyobb, mint az uraké. Ráadásul a féri névjegyén a családnév előtt tüntetik fel a katonai rendfokozatot, annak rövidített változatában, vagy egyszerűen annyit, hogy Mr., vagyis "úr". Ám ez utóbbi megjelölést semmiképpen nem követhetik rangok, vagy kitüntetések felsorolása. A briteknél egyébként a névkártyán csak az otthoni címet közlik.


Ifj John Kennedy sógórnőjének a névjegye poggyászán. Ez alapján derült ki, hogy ő is rajta ült azon a repülőgépen a melyik 1997-ben zuhant le, fedélzetén a Kennedy család több tagjával.

Az Amerikai Egyesült Államokban a diplomáciai szertartások hagyományai szerint a házastársak közös névjegyén feltüntetik a lakcímet. A hajadonok és a nőtlen férfiak esetében ugyanez a helyzet. A nős férfiak esetében a lakcím azért nem szerepel a névjegyen, mert az előírások szerint a bemutatkozó névjegyküldéskor a feleséggel együtt küldött névjegyen ott van a cím. A férjezett, vagy elvált hölgyek esetében a "Mrs" jár, míg a "Miss" megjelölés csak a tizennyolcadik életévüket betöltött hölgyeknek dukál. Mint említettük, a 18 éven aluli ifjú hölgyek és urak esetében a névjegy csak a családnevet és a keresztnevet tünteti fel.

Az amerikaiaknál a legmagasabb állami és kormányzati tisztségeket betöltő személyek esetében olyan névjegyeket használnak, amelyek csak a betöltött tisztség szerepel, név és cím nélkül. Ilyen névkártyákat használ az elnök, az alelnök, az igazságügy-miniszter, a kongresszus elnöke, nagykövetek, miniszterek és miniszter-helyettesek. Az amerikai diplomaták névkártyáin többnyire feltüntetik a családi- és keresztnevet, a rangot, de nem írják oda se a lakcímet, se a hivatalos címet.

Érdekes szokás, hogy az átadott névjegykártyát behajtott sarokkal nyújtják át, ám a borítékban elküldött névjegyekre ez nem érvényes. Az illetéktelen névjegy-visszaélések elkerülésére sokan egy-két szót írnak az átadott kártyára. Furcsa hagyomány, hogy a személyesen átadott névjegy-borítékra ceruzával illik megjegyzést tenni, míg a postán továbbított borítékra csak tintával szabad írni. Jó tudni még, hogy a diplomáciai életben a névjegy elküldése egyenértékűnek számít a látogatással, mégis illik a kártyát személyesen átadni. A kézhez kapott névkártyára 24 órán belül válaszolni kell. A házastársaknak a nőtlen diplomata a protokoll szerint egy-egy névjegyet nyújt át. Hölgyek sohasem hagyják névjegyüket nőtlen férfi lakásán. Mindig a rangban alacsonyabb szinten álló fél ad először névkártyát. Azonos rangúak esetén a fiatalabb nyújtja át elsőként a névjegyét. Kétség esetén az az első, aki udvariasabb.