Diplomácia - az udvariasság nemzetközi nyelve (6. rész)
2001/12/14 00:00
4896 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A hivatalos kapcsolattartás mindennapi szereplői, a diplomaták nemigen engedhetik meg maguknak, hogy a protokoll szabályaitól eltérően öltözködjenek. Vagyis hiába van áldott tehetsége valakinek a ruhák és kiegészítők harmonikus megválogatásához - a szabály az szabály!

Kesztyűk, nyakkendők előírások


Powell az amerikai himnuszt hallgatja egy fogadáson

A hivatalos kapcsolattartás mindennapi szereplői, a diplomaták nemigen engedhetik meg maguknak, hogy a protokoll szabályaitól eltérően öltözködjenek. Vagyis hiába van áldott tehetsége valakinek a ruhák és kiegészítők harmonikus megválogatásához - a szabály az szabály! És ebben nincs semmi különös, hiszen a regula végül is igen egyszerű. A délelőttől egészen este hét óráig a rendezvényeken a frakkhoz például keményített fehér ing dukál, peckesen álló gallérral, fehér nyakkendővel. E viselethez természetesen kötelező a fekete cipő, valamint az ugyanilyen színű kabát. Jó tudni, hogy frakkhoz is hordhatók a kitüntetések, a rendjelek szalagja, csillagok, vagy éppenséggel a nyakon függő érdemrendek, érmek. A gyász ceremóniáin nem öltenek frakkot, az ing gallérja hagyományosan visszahajlított és előírt a fekete nyakkendő.

Este hét óra után már mások az öltözködési szokások. Hivatalos rendezvényeken a frakkhoz fehér mellényt, nem hivatalos eseményen a szmokinghoz fekete mellényt hordanak. Az előbbi esetben a nyakkendő fehér, az utóbbiban a csokornyakkendő fekete. Este fehér bőrkesztyű az előírás és kötelező a fekete lakkcipő is. A kitüntetések viselésére különösen abban az esetben kell ügyelniük a diplomatáknak, mivel az államfő, vagy a trónörökös jelenléte az eseményen nem csupán a biztonsági szolgálatok számára különleges helyzet, hanem a vendégek számára is, amit az öltözéknek is ki kell fejeznie.

A miniszteri rangban lévő nagykövet megbízó levelének átadásakor a ruhák és a kiegészítők, valamint a kitüntetések mellett rendkívül szigorú szertartási előírások is érvényesülnek. Spanyolország fővárosában, Madridban a külügyminisztériumi fogadó épülettől a királyi palotáig hintón utaznak a misszió vezetők. Ezek a hagyományok egyébként részét képezik a város történelmének és nem fordul elő, hogy a máskülönben türelmetlen és állandóan siető spanyolok autójuk dudájával jeleznék elégedetlenségüket. Ellenkezőleg! A protokoll, az udvariasság külsőségeinek szépsége sokakat vonz a ceremóniák megszemlélésére. Egyfajta össznépi illemtan-, történelem- és protokoll óra is ez felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A látvány valóban káprázatos és sokan azt hiszik, hogy valamilyen kosztümös film forgatásának szemtanúi. A beavatottak azonban tudják, hogy új nagykövet tart az államfői tisztséget viselő király palotájába.

A kitüntetésekhez a folytatásban még visszatérünk, s kiderül, hogy milyen diplomáciai és protokolláris előzményei vannak egy külhoni állampolgár érdemrenddel való megbecsülésének.