Diplomácia - az udvariasság nemzetközi nyelve (7. rész)
2002/01/03 00:00
1300 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Kitüntetést kapni és adományozni egyaránt különleges élmény. Teljesítmények, érdemek elismerése fontos esemény a kitüntetett életében és rendkívüli üzenet az adományozó részéről. A kitüntető figyelem, a tisztelet kézzel fogható és szemmel látható megjelenése egy művészien megformált érme, egy díszes szalag, s nem utolsó sorban a kitüntetett tiszteletére megrendezett ünnepség. A szertartás minden mozzanata a főhajtás és a tisztelgés kifejezése.

Külföldi állampolgár kitüntetése

Mádl Ferenc a köztársasági érdemrend nagykeresztjével tüntette ki idősebb George Busht 2001 novemberében. Az egykori amerikai elnök azokért az érdemekért kapta meg a külföldieknek adható legmagasabb magyar elismerést, amelyeket a hidegháborús korszak befejezésében, a békés rendszerváltás, és a magyarországi demokratizálás elősegítésében szerzett.

Teljesítmények, érdemek elismerése fontos esemény a kitüntetett életében és rendkívüli üzenet az adományozó részéről. A kitüntető figyelem, a tisztelet kézzel fogható és szemmel látható megjelenése egy művészien megformált érme, egy díszes szalag, s nem utolsó sorban a kitüntetett tiszteletére megrendezett ünnepség. A szertartás minden mozzanata a főhajtás és a tisztelgés kifejezése.

A kitüntetési ceremóniák tekinthetők ugyan szokványosnak, ám a szereplők, pontosabban a kitüntetett személyek számára sorsuk egyik fontos, megismételhetetlen pillanatát jelentik. Az előkészületek egészen rendhagyóak akkor, ha egy állam vagy egy kormány külföldi személy munkásságát ismeri el kitüntetéssel. Az érdemrendek, díjak között vannak olyanok, amelyek egy-egy állam polgárainak adományozhatók, mások pedig külföldieknek is odaítélhetők. A nemzetközi kapcsolatokban a külföldiek kitüntetése különleges gesztusnak számít. Ezért a másik ország állampolgárának kitüntetése előtt a felterjesztést az illető ország kormánya kapja meg. Az erre kijelölt hatóság a diplomáciai úton érkezett tájékoztatást rövid időn belül írásban köszöni meg, s egyben értesíti a kitüntetést adományozó kormányt arról, hogy az elismerés átadásának nincs akadálya. Megjegyzendő, hogy a tapintat a nemzetközi kapcsolatok velejárója. Nem illik olyasvalakinek külföldiként kitüntetést adni, aki saját hazájában köztörvényes bűncselekményekért van elítélve. Hangsúlyozott szerepe van viszont azoknak a nemzetközi elismeréseknek, amelyeket a demokráciáért, a szabadságjogokért, az emberi egyenjogúság érvényesüléséért küzdő emberek kapnak, akár olyan helyzetben, hogy hazájukban börtönben vannak, vagy hazájuktól távol, száműzetésbe kényszerülnek.

A kormányközi kapcsolatokban nem ritkaság több személy érdemeinek elismerése. Ez megtörténhet államfői vagy kormányfői látogatások alkalmával. Az sem kizárt, hogy a kitüntetésekben két ország állampolgárai. magas rangú tisztség viselői kölcsönösen részesülnek. Ilyenkor, hónapokkal az esemény előtt a két kormány jegyzékben cseréli ki a kitüntetendők névsorát. A jegyzékeket az adott ország nagykövete juttatja el a fogadó állam külügyminisztériumának. A már említett diplomáciai tapintat oly módon érvényesül, hogy a kitüntetésekről szóló kormányrendeleteket nagyköveti egyeztetéssel írják alá. Természetesen a kitüntetések esetében is érvényesül egy rangsor, a magasabb fokozatú érdemrendet, a magasabb rangú tisztségviselő kapja. A magyar közéletben nem ritka a külföldi elismerés. A francia Becsületrend kitüntetettje a komolyzene világából Rolla János, a könnyűzene világából Koncz Zsuzsa. Történelmi hagyományai vannak annak, hogy a brit kormány nem nézi jó szemmel a külföldről érkező kitüntetéseket azokban az esetekben, amikor a kitüntetendő személy közszolgálatban dolgozik, vagy tevékenységének köze van a külpolitikához. Az óvatosság érthető, hiszen a korona több tisztségviselőjéről derült ki, hogy titokban idegen hatalmat szolgált. Igaz, ezeket a hölgyeket és urakat megbízóik nemigen terjesztették fel nyilvános diplomáciai jegyzékekben külföldi kitüntetésekre.