DNS-teszt vár Kolumbuszra
2002/09/18 00:00
1063 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az új technológiák segítenek a történelem régi rejtélyeinek megfejtésében. Andalúz kutatók ebben reménykedve akarnak két nagy enigmát megoldani a DNS-teszttel, a genetikai azonosítás modern eszközével. El akarják végre dönteni, hogy Kolumbusz Kristóf genovai volt-e, vagy spanyol, hogy a sevillai katedrálisban nyugszik-e vagy a Dominikai Köztársaságban.

Az első rejtélynek egyelőre két változata van: Genovában született 1451-ben, apja gyapjúkereskedő volt, vagy pedig Mallorca szigetén látta meg a napvilágot 1460-ban Margalida Colón és apja által a szigetre száműzött Viana herceg szerelemgyerekeként. José Antonio Lorente, a granadai egyetem genetikai azonosítási laboratóriumának igazgatója és a program vezetője elmondta, hogy a második változatból indulnak ki: "A mallorcai tézis szerint - magyarázta - a Kolumbusz-testvéreknek, Cristobalnak és öccsének, Diegónak azonos anyjuk és különböző apjuk volt. Ha ez így van, akkor azonosnak kell lennie a mitokondriális DNS-üknek és különbözőnek az Y kromoszómájuknak. Exhumált csontjaik vizsgálatából ez kiderül. Azután jöhet a döntő összehasonlítás Kolumbusz és a herceg DNS-e között."

A második enigma Kolumbusz nyughelye. Ő ugyanis halála után is folytatta utazásait. Mielőtt 1506-ban Valladolidban meghalt, kérte, hogy az Indiákon temessék el, de akkor ott még nem volt erre megfelelő templom. Így a város egyik monostorába helyezték el és három évvel később szállították Sevillába. 1537-ben elhatározták, és fia, Diego vitte át a tengeren az akkori Hispaniola-szigetre, a mai Dominikai Köztársaságba, annak fővárosába, Santo Domingóba. Kolumbusz csontjai ottmaradtak 1795-ig, amikor is Spanyolország átengedte a szigetet Franciaországnak.

A maradványokat, hogy ne kerüljenek idegen kézre, akkor átvitték Kubába. 1898-ban, amikor Spanyolország elvesztette utolsó tengeren túli területeit, Kolumbusz visszakerült Sevillába, egészen pontosan a sevillai katedrálisba. Hol itt a rejtély? A kétségek évekkel ezelőtt merültek fel és máig megmaradtak. Santo Domingo katedrálisának restaurálásakor a munkások találtak egy ólomurnát, amelyben csontok voltak elhelyezve, az urna fedelének belső felén pedig a következő írás volt: "Don Cristobal Colón, nagyhírű és jeles férfiú". A dominikaiak ezt úgy értelmezték, hogy Kolumbusz maradványai az ő katedrálisukban nyugszanak és a spanyolok tévesen nem az ő, hanem fiának urnáját vitték el.

A programhoz az andalúz tartományi kormány már jóváhagyását adta, sőt, hivatalosan felkérte az érsekséget, hogy nyitassa fel a katedrálisban egy impozáns emlékmű alatt lévő sírt. Kifogást az utódok sem fognak támasztani.

Anunciada Colón de Carvajal történésznő, egyenesági leszármazott is egyetért a tisztázási szándékkal.

(gluck)