Drogmegelőzési program az Unióban
2007/12/05 08:00
642 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az elmúlt pár év hazai drogmérlege a következők szerint alakult: a mérleg egyik serpenyőjében növekvő drogfogyasztás, a másik serpenyőben pedig nagyobb méretű drogmegelőzési kampány. Az Európai Unió számtalan tagállamában hasonló helyzet tapasztalható, nem csoda hát, hogy a Parlament egy új drogmegelőzési program elfogadása mellett szavazott.

drog1 Magyarországon ma több százezren nyúlnak rendszeresen drogokhoz, és igen magas azoknak a száma, akik a legkeményebb drogban, a heroinban keresnek kiutat a mindennapi problémákból. A helyzet az elmúlt évekhez képest vajmi keveset változott, s bár a törvényi szabályozásnak köszönhetően nagyobb figyelmet kap a kérdés, mégis a hatékony cselekvési módszerek közül a drogfogyasztás visszaszorításának egyetlen megoldása létezik, ez pedig a megelőzés. Az Európai Unió néhány tagállamában a drogkérdés kapcsán tolerancia tapasztalható, vagyis lásd Hollandia, ahol csak a kemény drogok használata büntetendő, mégis az Unió számára egyértelmű, hogy csak közös összefogással érhető el hatékony előrelépés a drogfogyasztás visszaszorításának terén. Éppen ezért az Európai Unió, az emberi egészség magas szintű védelem érdekében, valamint a kábítószer fogyasztáshoz kapcsolható egészségkárosító folyamatok csökkenetéséhez való hozzájárulás céljából az „Alapvető jogok és jogérvényesülés” program keretén belül létre kívánja hozni a „Drogprevenció és felvilágosító” programot.

A programra vonatkozó javaslatot Inger Segelström svéd, szocialista képviselő terjesztette az Európai Parlament elé. A program általános célkitűzései között olyan szempontok szerepelnek, mint a kábítószer-használat és -függőség, valamint a kábítószerekkel kapcsolatos ártalmak megelőzése és csökkentése, a kábítószer-használattal kapcsolatos felvilágosítás javításához való hozzájárulás, valamint az Európai Unió kábítószerekkel kapcsolatos stratégiája végrehajtásának támogatása. Az Európa Parlament képviselői támogatták a program elképzeléseit, és a 2007-től 2013-ig tartó időszakban, mint egy 21,35 millió euróval kívánják támogatni annak megvalósítását, s a program keretében a következő konkrét tervek végrehajtásában várja a tagállamok együttműködését és részvételét:

  1. drog2
    több tudományágat átfogó hálózatok kiépítése 
  2. a tudásbázis bővítésének, az információcserének, valamint a helyes gyakorlat meghatározásának és terjesztésének biztosítása, többek között képzés, tanulmányutak és személyzeti csere segítségével 
  3. a figyelem felkeltése a kábítószer-használat okozta egészségügyi és szociális problémákra, valamint nyílt párbeszéd kezdeményezése a kábítószerrel kapcsolatos jelenségek jobb megértése érdekében 
  4. a kábítószer-használat — többek között a kábítószerekkel kapcsolatos ártalmak csökkentése és a legújabb tudományos ismereteket figyelembe vevő kezelési módszerek révén történő — megelőzésére irányuló intézkedések támogatása 
  5. A civil társadalom bevonása az Európai Unió kábítószerekkel kapcsolatos stratégiájának és cselekvési terveinek kidolgozásába és megvalósításába. 
  6. A 2005 és 2008 közötti, valamint a 2009 és 2012 közötti időszakra szóló, kábítószerekkel kapcsolatos cselekvési tervek konkrét intézkedései megvalósulásának felügyelete, végrehajtása és értékelése. 

Az összefogás és az Unió új „Drogprevenció és felvilágosító” programja azonban csak lassan és hosszú távon hozhat jelentős változást az európai drogfogyasztási szokásokban. Úgy tűnik tehát, hogy újra éled a szlogen, miszerint „Mondj nemet a drogokra!” – vagyis drogmegelőzés és drogfogyasztás akár 2:1-re is végződhet 2013-ra Európában..