Egy értelmetlen politikai gyilkosság kronológiája
2014/07/30 08:00
2109 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Egyesült Államok huszadik elnöke, James Abraham Garfield nem volt olyan szerencsés ember, mint II.Sándor, aki nagy túlélője volt a politikai merényleteknek. Garfield elnököt 1881-ben két golyóval sebesítette meg egy Charles Julius Guiteau nevű merénylő. 

usa-horizontal

Elnöki pihenés

Kilenc óra húszkor egy hintó gördült be a Baltimore et Potomac Depot pályaudvarra. Az amerikai elnök háromheti szabadságára készült Willimastownba. A külügyminiszter és a poggyászát cipelő személyzet kíséri be a váróterembe, ahol már a bejártnál egy szakállas férfi áll készenlétben. A kis termetű Guiteau megvárja, hogy az elnök és az emberi elhaladjanak mellette, majd megfordul és forgópisztolyából két lövéssel megsebesíti Garfield-ot.

Az elnök összeesik, a kórházba szállítják, ahol még hosszú heteken keresztül próbálják az életét megmenteni. A gyilkos a lövések leadását követően menekülni próbál, végül azonban mégis megadja magát. Pontosan úgy cselekszik, ahogy azt korábban eltervezte. Ugyanis Guiteau számolt tettének következményeivel. Mindent előre megtervzett, még arra is ügyelt, hogy az őt a pályaudvarra szállító bérkocsi megvárja a gyilkosságot követően, s meghagyta a kocsisnak, hogy onnan majd két dollárért a fegyházba vigye.

Az okok homályosak

Hogy Guiteau mért végzett az elnökkel, az máig sem tisztázott. Ahogy a férfi viselkedése is sok esetben nehezen magyarázható volt. Sokan őrültnek vélték, aki valami felsőbbrendű hatalomtól vezérelve követte el tettét, sokan pedig úgy gondolták, hogy személyes bosszútól vezérelve követte el az elnök megölését. A nyomozás mindkét felvetésnek helyt adott, s ezek egyike sem enyhítette a férfira váró büntetés mértékét.

Az elnök 1881. szeptember tizenkilencedikén halt meg, még három hónapon keresztül küzdött az életéért. Az orvosok megállapították, hogy az egyik golyó a mellkasát találta el, a másik pedig a gerincét. Garfield halálával Guiteau tette parázs viták forrása lett. Jogász és orvoskörökben is felmerülő kérdés volt, hogy felelős volt-e tettéért, vagy őrültként cselekedett?

Elnöki címre pályázott

Az elkövető múltja szintén azt támasztotta alá, hogy Guiteau nem éppen ész elmével rendelkezett. Fiatal korábban csatlakozott egy vallásos szervezethez, amely az emberiség megváltását, és az erkölcsös életvitelt tarotta a legfontosabb alapelveknek. Később New Yorkba ment,  jogi könyveket vásárolt és ügyvéd lett. Aztán megházasodott, de házassága alatt mivel prostituáltakkal folytatott kapcsolatot, szifiliszben megbetegedett. Házassága felbomlása után felcsapott hitszónoknak, zűrzavaros gondolatait, eszméit ilyen formán terjesztette.

Hitszónoki pályafutását követően politikusnak állt, részt vett az Észak és Dél  háborújában, ahol tábornoki rangot szerzett. Az elnöki székre fájt a foga, de támogatottság hiányában úgy dönt, hogy Garfield elnökjelölt mellé szegődik, s majd így jut kormánytisztviselői pozícióba. Végül ez az álma sem válik valóra, s valószínűleg már ekkor megfogalmazodott benne az elnökkel való leszámolás gondolata.

Kivégzésére belépőjegyeket árultak, melyeknek ára napról napra emelkedett, s végül a kiválasztott 250 ember 1882. június 30-án közvetlen közelről nézhette végig, ahogy Guiteau dalolva a halálba megy.