Einstein Szegeden biciklizik
2014/09/19 11:18
3017 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Albert Einstein neve talán ez egyik legismertebb név a világon. Akár azt is mondhatnánk róla, hogy ez egy brand, hiszen arcképét mindenki ismeri. Neve a hétköznapi emberek körében a zseniális, hihetetlenül intelligens szinonimájává vált. Az elmúlt évszázad legjelentősebb emberének is megválasztotta 1999-ben a Time magazin. Tudod hol vannak Einstein szobrok?

A híres emberekről -  ráadásul, ha népszerűek is - nagyon sok utcát, parkot, emlékhelyet neveznek el. Így van ez Albert Einstein esetében is.

Einsteinstrasse Ulmban

Albert Einstein 1879-ben született Ulmban (Németország). Már sikeres tudós volt, amikor szülővárosa polgármestere elhatározta, hogy utcát nevez el róla. A döntés előtt azonban még kikérte a közeli tübingeni egyetem véleményét, hogy Einstein valóban akkora tudós-e, mint amit a híre mutat. Az egyetem állásfoglalásában Einsteint a második Newtonnak nevezte. 1920-ban a szülőváros felvette a kapcsolatot az elszármazott híres emberrel, és amikor 1922-ben megkapta a Nobel-díjat, utcát nevezett el róla. Amikor a gratuláló levelet megkapta, a következő mondattal válaszolt: „A rólam elnevezett utcáról hallottam már. Vigasztalt a gondolat, hogy én nem vagyok felelőssé tehető azért, ami az utcában történik.”

1933-ban új nevet kapott, és csak 1945-ben lett újra Einsteinstrasse Ulmban.

Einstein szobrok a nagyvilágban

Ha valamelyik keresőben Einstein szobrokat kezdünk keresni, a találatok a világ minden tájáról sorjáznak szemünk előtt. Ezek közül, a teljesség igénye nélkül, mutatok most be néhányat.

Einstein-szökőkút (Ulm- Németország)

Jürgen Groetz 1984-ben készült bronzszobra három fő egységből áll: a rakéta formájú test jeleníti meg a technológiát, a meghódított világűrt, és a fenyegetést is jelentő atomot. A rakétaformán, mint talapzaton helyezkedik el egy csigaház, mely a bölcsességet, a természetet, és a szkepticizmust szimbolizálja, mint a technológiát felügyelő ember legfontosabb tulajdonságait. Einstein feje, huncutkodóan néző szeme, és a már jól ismert kinyújtott nyelv szinte a csigaházból bukkan a néző szeme elé.

EinsteinFountain

Albert Einstein Emlékmű (Washington, D.C. – Egyesült Államok)

A monumentális bronz emlékmű Robert Berks alkotása, ülő helyzetben ábrázolja Albert Einsteint, miközben a kézében tart egy kéziratot. A bronzból készült alak tömege kb. négy tonna és 12 méter magas.

einstein

A szobor körüli gránit emelvényen a csillagászati objektumok (Hold, Nap, bolygók, galaxisok, stb.) abban az állásban vannak, amikor az emlékművet felavatták.

A szobor kezében lévő kéziratra felkerült az a három híres egyenlet, amely Einstein munkásságában a legnagyobb jelentőségű.

einsteinképletek

Einstein Szegeden biciklizik

A Szegedi Akadémiai Bizottság székházának udvarán állították fel Bánvölgyi László alkotását az Albert Einsteint kerékpározás közben ábrázoló bronzszobrot.

ea33b04276075e9e09f4776cc8a4b582_4

"A szobor elkészítéséhez egy 1933-as fekete-fehér, Kaliforniában készült fénykép adta az ötletet, amin Einstein mosolyogva kerékpározott "- mondta a szobrász a mű elkészítésnek előzményeiről az őt kérdezőknek.

További szobrok:

Hollandia, De Haan:

800px-De_Haan_Villa_Le_Coeur_Volant,_Einstein

Oroszország, Moszkva: Albert Einstein és Niels Bohr

IMG_1948

Uruguay, Montevideo: Albert Einstein vitatkozik Carlos Vaz Ferreira uruguayi filozófussal

Ferreira_Einstein

Ausztrália, Canberra:

Einstein_sculpture_at_Questacon_in_April_2008

India, Kannur:

400px-Albert_einstein_statue

Egyesült Államok - Griffith Observatory - Hollywood - California:

20110903201522_20110522005857_dsc_9409

Egyesült Államok - Spartanburg/South Carolina:

509a83c1-9492-4301-a862-6b8be119c644

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke