Étkezés az őskorban
Farkas Zoltán
2003/03/16 20:25
6569 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Vannak állandó dolgok a történelemben. Egyike ezeknek az étkezés, melyet már az ősember is próbált változatosabbá tenni.

Változatos étrend

Mongongot gyűjtő őslakosok.

Régészeti leleteken és néprajzi megfigyeléseken alapuló feltevések szerint az őskori vadászok-gyűjtögetők étrendje sokkal változatosabb volt, mint a miénk. Nagyon sokféle növényt, levelet, termést és gyümölcsöt megettek. Évezredek tapasztalataiból tudták, mi mérgező, mi nem az. A pitypang levelét például salátaként ették. Az ételek tartósítását szárítással, sózással, pácolással oldották meg.

Fűszernek viszont ritkán használták a sót, annál több egyéb fűszert, például koriandert, borsot, bazsalikomot, mentát, zsályát. Ez utóbbiakat gyógyfűként is ették, akárcsak a macskamentát, rutafűt. Nyilván ismerték azoknak a magas tápértékű növényeknek eredeti változatát, amelyeket későbbi korokban az adott térségben háziasítani fognak, így a kukorica, a burgonya, a jam, a rizs, a búza, a zab, a köles, az árpa, a szezám, vagy az olajbogyó vadját.

Sütés-főzés

A sütést a tűz feltalálása után már az előember alkalmazhatta. Nyárson, felhevített kőlapon, parázson egyaránt lehetett húst vagy magvakat, gumókat sütni. A főzés viszont bonyodalmasabb eljárás, hiszen a vadászoknak többnyire semmilyen edényük nem volt. Ám az őskőkori vadászok feltehetően ugyanúgy felülemelkedtek ezen a problémán, mint későbbi vadász utódaik. Vagyis egy gödröt töltöttek meg vízzel, ebbe bőrbe csomagolva helyezték bele a húst vagy egyéb főznivalót. A vizet ezek után beledobott felizzított kövekkel forralták fel.

Egy mai példa

A mai kungok például naponta körülbelül háromszáz ún. mongongo diót esznek meg, ami 1260 kalóriát és 56 gramm fehérjét tartalmaz. Ez fél kiló marhahúsnak felel meg. Emellett esznek tojásokat, csapdával elejtett kisebb madarakat, zöldségeket, s havonta nagyjából egy nagyobb vadat - strucc, zsiráf, antilop - is elejtenek.

Feladatok

 1. Jelöld meg azokat az ételeket, melyeket Amerikában háziasítottak!kukorica, jam, rizs, burgonya, búza, zab, köles, árpa, szezám, olajbogyó
 2. Kik azok a kungok?
  ausztrál bennszülöttek egy csoportja
  dél-amerikai (tűzföldi) indiánok egy csoportja
  dél-afrikai busmanok egy csoportja

Megoldás

 1. Jelöld meg azokat az ételeket, melyeket Amerikában háziasítottak!
  kukorica, burgonya,
 2. Kik azok a kungok?
  dél-afrikai busmanok egy csoportja