EURES - Segítség az uniós munkavállalásban
2007/12/10 08:00
606 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Állásinterjúk, munkavállalás, munkanélküliség, létszámleépítés, mind olyan fogalmak, amelyek ismerősek és sok esetben negatív érzéseket keltenek a munkavállalókban egy állás megszerzése során. Már pedig tény, hogy munkát vállalni és találni nem könnyű feladat, főként akkor, ha az ember, egy számára idegen nyelvű országban próbálkozik ezzel, még akkor is, ha rendelkezik nyelvi előképzettséggel vagy akár munkatapasztalata.

eures1 Napjainkban a média számtalan olyan esetről ad hírt, amelyben magyar munkavállalók kerülnek kiszolgáltatott és kellemetlen helyzetbe külföldi munkavállalásuk során, pedig ők is csak a magasabb bér, a jobb itthoni körülmények megteremtése miatt döntenek úgy, hogy külföldön vállalnak munkát. Aztán szép reményeket és álmokat dédelgetve útnak indulnak, végül pedig néhány hét leforgása alatt újra itthon találják magukat, mert vagy átverték őket, vagy mert nem találták meg a számításukat. Pedig tény és való, más uniós tagországban számtalan lehetőség kínálkozik a munkát keresők számára, csak hogy kevesen tudnak annak a hálózatnak a létezéséről, amely minőségi szolgáltatások keretei között segít abban, hogy munkát találjanak azok a személyek, akik külföldön szeretnének állást találni maguknak.

Az EURES adatbázis nem egy európai szinten működtetett rendszer, hanem a nemzeti adatbázisokhoz való hozzáférést segíti, vagyis ezeken keresztül tudnak információt szolgáltatni a szakemberek az érdeklődők számára. Az EURES- tanácsadók több nyelvet beszélő és jól képzett munkaközvetítők, pályaorientációs tanácsadók, akik ismerik az uniós tagországok munkanélküliséggel foglalkozó rendszerét, valamint bepillantással és megfelelő tudással rendelkeznek az országok szociális biztonsági és munkajogi rendszerébe is, hogy minél szélesebb információval tudják ellátni a hozzájuk forduló munkavállalókat.

Ők foglalkoznak a potenciális munkavállalók körével is, illetve a munkaerőt keresőkkel, és folyamatosan tájékozódnak az egyes államok munkaerőpiacának helyzetéről, illetve naprakész adatokkal rendelkeznek a tagállamok munkaerőigényéről, hogy megkönnyítsék és felgyorsítsák a munkához való hozzájutását az érdeklődőknek.

eures2 Az egyes országokban dolgozó EURES tanácsadók folyamatos kapcsolatban állnak egymással, továbbá minden EURES- tanácsadónak egy intranetes adatbázis is a rendelkezésére áll, amely révén széleskörű információt tudnak szolgáltatni, amely sok esetben több információt jelent, mint ami az adatbázisban rendelkezésre áll. Az internetes adatbázis ingyenesen hozzáférhető mind a munkavállalók, mind pedig a munkaadók részére, s olyan hírek és információk hozzáférhetőségét biztosítja az állást keresők számára, amelyek két kategóriába csoportosíthatók, a következő szempontok mellett.

Az egyik kategóriába tartoznak az éppen aktuális állásajánlatok az Unió tagállamaiban, míg a másik kategóriába tartoznak azok az adatok, amelyek a tagállamokkal, valamint az EGT tagjaival kapcsolatosak, vagyis, az országokra érvényes hatályos munkajog, adójog, társadalombiztosítás, szociális szabályokra érintő rendelkezések, irányelvek és szabályok. Illetve néhány pontban összefoglalásra kerül az adott ország politikai, kulturális, gazdasági valamint szociális helyzete, annak okán, hogy minden téren tájékozottak legyenek az ország területére beutazni kívánó munkavállalók.

Az EURES hálózatban jelenleg mintegy 700 tanácsadó dolgozik, s ezek napi kapcsolatban állnak egymással, az álláskeresőkkel és a munkavállalókkal Európa számtalan pontjával, így hazánkkal is. Magyarországon az EURES tanácsadók a megyei munkaügyi központokban dolgoznak, vagyis aki úgy dönt, hogy külföldön vállal munkát, annak érdemes ellátogatni hozzájuk, tanácsot kérni, vagy csak egyszerűen felkeresni a hálózat honlapját. Az EURES honlap az alábbi címen érhető el: http://europa.eu.int/eures.