Európa véres meséi
2013/04/17 08:00
2175 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ki és miért ölte meg Attilát, a hunok királyát az esküvőjét követő reggelen? És egy idősödő magyar özvegy mivel és miért érdemelte ki a Drakula grófnő címet? 

Murder_11_BloodyTalesOfEurope

A National Geographic Channel Európa véres meséi című vadonatúj, lebilincselő sorozatában Dr. Suzannah Lipscomb történész és Joe Crowley újságíró folytatja izgalmas nyomozásait a történelem legellentmondásosabb személyiségei és legsötétebb bűntényei után.

A nézők körében átütő sikert aratott A Tower véres meséi után Dr. Suzannah Lipscomb történész és Joe Crowley újságíró újabb sorozattal jelentkezik. A téma hasonló – a történelmi múlt sötét, megoldatlan rejtélyeinek a kutatása –, a horizont azonban sokkal tágasabb: a Nat Geón 2013 májusában bemutatandó Európa véres meséi epizódjaiban kilépünk a londoni Tower falai közül, s Olaszországtól Skandináviáig és Franciaországtól Magyarországig ezúttal egész Európát bejárjuk legendás személyiségek és szörnyű gyilkosságok, kínzások, bebörtönzések és csonkítások után nyomozva.

A sorozatot ugyan tudósok készítették és a téma a történelem, a tévékészülékek előtt mégse kezdünk ásítozni, és nem érzünk elriasztó levéltári dohszagot – Suzannah és Joe ugyanis ahelyett, hogy könyvekbe temetkeznének és régi iratokat bújnának, kimennek a “terepre”, személyesen felkeresve azokat a tájakat, épületeket, várakat és börtönpincéket, ahol az általuk kutatott véres és titokzatos eseményekre sor került. Vajon mi az igazság a történelem néhány híres-hírhedt szereplőjével kapcsolatban? Tényleg olyan gonoszok, ördögiek és gátlástalanok voltak, mint ahogy a köréjük szövődő legendák sugallják? És valóban sor került azokra a kínzásokra és gyilkosságokra, melyeket ma oly szívesen dolgoznak fel a hollywoodi szuperprodukciók készítői? Suzannah és Joe – igazságügyi orvosszakértők és más szakemberek segítségével – efféle izgalmas kérdésekre keresnek választ a feszült, pergő ritmusú, eseményekben gazdag epizódokban.

Az Európa véres meséiben többek közt olyan legendás személyiségekkel is megismerkedhetünk, mint Attila, a rettegett hunok királya, valamint olyan kevésbé ismert, de hasonlóan izgalmas alakok életébe is bepillanthatunk, mint Don Juan Borgia, VI. Sándor pápa – rejtélyes körülmények között, éjszaka az utcán – meggyilkolt fia. Ez utóbbi eset kapcsán Joe utánanéz a Borgia-klán ellenségeinek, és feltár egy – a korra jellemző – maffiózókhoz méltó vendetta-gyakorlatot, mely feltehetően Juan halála mögött állhat. Hagyja magát leblincselni, és tartson műsorvezetőinkkel Európa sötét múltjába!    

A májusi epizódok tartalmából

Gyilkosságok

Suzannah Lipscomb történész és Joe Crowley újságíró három rejtélyes gyilkosságnak ered a nyomába. Ki és miért ölte meg Attilát, a hunok királyát az esküvőjét követő reggelen? III. Richárd valóban megölte saját unokaöccseit a londoni Towerben? És ki állt a VI. Sándor pápa fiát, Juan Borgiát likvidáló maffiaszerű merénylet mögött? Többek közt ez is kiderül az izgalmas filmből...

Bemutató: 2013. május 21-én, kedden este 9-kor – National Geographic Channel

Szörnyetegek

Suzannah Lipscomb történész és Joe Crowley újságíró ezúttal is sötét, baljós kérdéseket feszeget: Caius Caesar, közismert nevén Caligula, miért nyúlt őrült és véres eszközökhöz, ha már az egész Római Birodalom a lábai előtt hevert? Egy francia háborús hős milyen körülmények hatására vált sokszoros gyerekgyilkossá? És egy idősödő magyar özvegy mivel és miért érdemelte ki a Drakula grőfnő címet? Többek közt ez is kiderül az izgalmas filmből...

Bemutató: 2013. május 28-án, kedden este 9-kor – National Geographic Channel