Farsangoló
Kormos Edit
2004/01/12 08:00
2624 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A farsang évszázadok óta a nagy tél végi mulatságok ideje volt. Vízkereszt napjától hamvazószerdáig tartott eme utolsó alkalom a nagy mulatságra, hisz szorosan a sarkában járt a húsvétig tartó nagyböjt.

Farsangolás

"Az kik az Istennek parancsolatja ellen álorcában járnak, az férfiak asszony ember ruhában, az asszony népek férfiú ruhába öltöznek, részegeskednek...magukról el feledkezvén hasoknak és torkoknak szolgálnak, tobzódásra és részegségre aggyák magokat álorcákba és farsang ruhákba bolondoskodnak...".

Farsangi szokások és mondókák

A Farsang ünnepe vízkereszt és hamvazószerda napjai közé esik, s nemcsak számtalan különös népszokás, de rengeteg érdekes rigmus is született a nép ajkán eme jeles alkalomból.

Angyali szerelem Velencében - Háy János: Xanadu

A Berlin fölött az ég és az Angyalok városa című filmek után talán nem is meglepő, hogy mégiscsak vannak "földre szállt angyalok". Az ismeretlen dimenzióból - nevezzük a középkor óta megszokott terminussal mennynek-, tehát különös világok lakói látogathatnak el Földünkre - esetleg egy ideje már itt is vannak köztünk

  • Angyali szerelem Velencében - Háy János: Xanadu

A Farsangtól Bálint-napig

A február a szeszélyes szerelmesek (Bálint-nap) és a farsang szezonja is egyben. Ölts álarcot hát, és jöjj velünk! Előbb egy korabeli maszkabálba kalauzolunk el, majd pedig ereszkedj alá velünk Velence forgatagába - a lagúnák és szerelmesek; a kereskedők és kurtizánok világába!