Fehér Könyv az ifjúságról
2001/04/26 00:00
1362 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az Európai Bizottság 2000-ben elérkezettnek látta az időt arra, hogy az előttünk álló évtizedek ifjúsági programjait széles körű politikai együttműködés keretében készítse elő. Csaknem másfél éves egyeztetés után 2001 tavaszára megszületett a Fehér Könyv az Európai Ifjúságpolitikáról, amely nemcsak bemutatja a fiatalok helyzetét Európában, hanem gondjaikról és álmaikról is képet ad.


Vivianne Reding, az Európai Bizottság tagja.
Szakterülete: kultúra és oktatásügy

A könyv elkészültét megelőző többszintű - országos és európai - konzultációk alkalmat teremtettek az elképzelések és elvárások körvonalazására. A Bizottság célja az volt, hogy az ifjúsági kérdésekben első alkalommal kiadott Fehér Könyv ne csak bemutassa a fiatalok jelenlegi helyzetét, hanem gondjaikról és álmaikról is képet adjon. Eme Fehér Könyv kidolgozására gyűlt össze márciusban Svédország Umea nevű városában mintegy 135 küldött - fiatalok, kutatók, hivatalnokok - az uniós tagországokból, illetve a csatlakozásra váró országokból. Az umeai találkozó már a végállomása volt az ifjúsági ügyekért (is) felelős biztos, Viviane Reding által elindított folyamatnak.

A kétnapos találkozón egyaránt tartottak plenáris és testületi üléseket. A tanácskozást a házigazda svédek ifjúsági minisztere, Britta Lejon asszony nyitotta meg, majd a fiatalok, a kutatók és a civil társadalom képviselői számoltak be arról, mit sikerült tenniük addig. Ezután öt csoportot alkotva az alábbi témákat járták körül: a fiatalok részvétele, oktatásügy, munka, jól-lét és az európai értékek.

A csoportokban zajlott megbeszélések eredményeit a második nap délutánján, egy újabb plenáris ülésen ismertették, majd megvitatták a beszámolókat. Az Európai Bizottság rámutatott arra, hogy a Fehér Könyv csak a kiindulópontja egy újabb vitának, egy új európai szintű együttműködésnek ezen a területen. "Élő dokumentummá kell válnia" - jelentették ki a záró vita során.

A fiatalokban és az ifjúsági szervezetekben megvan az a készség, hogy európai szinten is szorosabbá fűzzék együttműködésüket, és a találkozó arra is rámutatott, hogy nagy reményeket, elvárásokat fűznek a Fehér Könyvhöz. A kétnapos találkozó végén a svéd igazságügy-miniszter, Hans-Eric Holmqvist máris leszögezte: a svéd kormány a Fehér Könyvet érintő döntések meghozása előtt konzultálni fog a fiatalok képviselőivel.

A munkacsoportok által megfogalmazott következtetéseket az alábbi kulcsszavakkal lehetne a leginkább jellemezni: autonómia, részvétel, hozzáférés. Azaz:
- a fiatalok részt akarnak venni a társadalom életében, szeretnék, ha komolyan vennék őket,
- véleményüket rendszeresen ki kell kérni a jövőben is.
(Kőszegi Adrienn)

További információk a kezdeményezésről
A Fehér Könyv az Európai Ifjúsági Fórumon

Az Európai Unió története 1948-tól napjainkigMagyarország egyetlen folyamatosan frissülő arcképcsarnoka az EU politikusairólA-tól Z-ig az Európai Unió. Itt tényleg mindenre választ kapsz