Feketetói vásár - képgaléria
Sulinet
2012/10/16 08:00
1752 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A mai Romániában, a Királyhágót követő második falu Körösfeketetó, mely minden év októberének második hétvégéjén vásári kavalkádnak nyújt otthont. Az őszi vásáron a XX. század végéig a környező települések és a Havasalja lakóinak hagyományos termékeit kínálták. Napjainkra a vásáron a székely gazda, a román kézműves és a cigány kereskedő egymás mellett árul, miközben az egész völgyet betölti a frissensültek szállingózó illata. 

feketetoi_vasar_01

A főútvonal mentén a Királyhágót követő második falu Körösfeketetó (Negreni),  mely a Sebes-Körös partján, Ady Csucsájától pár kilométerre fekszik. Az első okiratokban már az 1400-as években szerepel Fekhethetow néven, mely időben a lakosság nagy része román volt. Az első vásári szabadalmakat 1815-ben kapta meg  település, de minden bizonnyal már ezt megelőzően is tartottak vásárokat. A régi hagyomány szerint a háromnapos forgatag szombaton kezdődött az állatvásárral, ahova a környék lakói napokon keresztül hajtották jószágaikat. Vasárnap a mesterségek vásárával folytatódott. Itt jelen voltak teknővájók, csizmadiák, szabók, szűcsök, fazekasok, faragók, szitások, kötélverõk és egyéb kézművesek, akik a paraszti háztartás szükséges kellékeivel kereskedtek. A harmadik nap élelmiszereket árultak.

feketetoi_vasar_02

Napjainkban az esemény csütörtökön kezdődik és egészen vasárnap estig tart, melyet a hétfői állatvásár követ. A számos turistát vonzó látványos kavalkádban még az is talál valami érdekeset, aki az évszakot jellemző gyakorta esős idő miatt kedvetlenül érkezik. A falusiak udvarai ideiglenes parkolóhelyekké alakulnak át, ahol csak a szénaboglyákon nem állnak autók. Bár a járművek tárolásával a leleményes helyiek jó bevételre tehetnek szert, a vásári belépőt már egy lejes szimbolikus összegért (körülbelül 70 Ft) válthatja meg a látogató.

feketetoi_vasar_03

A vásáron szinte minden megtalálható, de nem ritka, hogy az ember olyannal is szembe találja magát, amit addig sosem látott, nem ismert. Számos rutinos visszatérő vendég van, akiknek évről-évre egyre jobban kell latba vetniük alkuszi képességeiket a folyamatosan emelkedő árak miatt. Az idén kegyes időjárás várta a Sebes-Körös völgyébe látogatókat. 

feketetoi_vasar_04

feketetoi_vasar_05

feketetoi_vasar_06

feketetoi_vasar_07

feketetoi_vasar_09

feketetoi_vasar_10

feketetoi_vasar_11

feketetoi_vasar_12

feketetoi_vasar_13

feketetoi_vasar_14

feketetoi_vasar_16

feketetoi_vasar_18

feketetoi_vasar_20

feketetoi_vasar_21