"Füstölöghetnek" a dohányosok
2007/10/17 08:00
2236 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európai Unió 2005-ben hatékony összefogást sürgetett a dohányzás megfékezésére, s bár a tagállamok jelentős részében csökkenet a dohányzók száma, az EU mégsem elégedett az eddig elért eredményeket illetően. Újabb és az elvárhatónál is radikálisabb intézkedésekkel sújtaná az európai füstölgőket.

Az Európai Bizottság 2005-ben egy felvilágosító kampányt indított el az akkori tagállamiban azzal a céllal, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a dohányzás súlyos és egészségkárosító következményeire. A 25 tagállamra kiterjedő kampányban, televíziós hirdetésekben, külön rendezvények kapcsán került hangsúly a probléma fontosságára, a leszokás elősegítésére, a megelőzésre valamint a passzív dohányzás okozta következmények felismerésére. Az Unió azonban nem elégedett meg ennyivel. Reklámszankciót vezetett be, vagyis kötelezte a dohánytermékek gyártóit, hogy a dobozok hátulján tüntessék fel a dohányzásnak az emberi szervezetre gyakorolt hatásait, még radikálisabb esetben pedig fotókkal próbálták meg illusztrálni a füstölgés egészségre káros következményeit. Az elmúlt két év, dohányzást érintő rendeleteinek köszönhetően, a vendéglátóegységeknek, valamint a munkahelyeknek kijelölt dohányzóhelyet kellett biztosítani, ma már viszont azt várja a Bizottság, hogy szűnjenek meg az ilyen fajta megkülönböztetések, és főként az éttermekben egyáltalán ne lehessen rágyújtani. A tagállamok folyamatos együttműködésről biztosították a Bizottságot, így pl. hazánkban sem lehet (megjegyzem, ez sokszor mégis csak megtörténik) már kiskorúkat dohánytermékkel kiszolgálni. Az Unió azonban még sem elégedett. További szankciókat sürget, melynek legfőbb oka az, hogy bár az elmúlt évek alatt a dohányzás mértéke csökkent, még így is az Unió költségvetésének jelentős részét képezi a cigarettázással összefüggő betegségek kezelése. S az erre fordított össze az Európai Unió teljes jövedelmének akár a 1,5% százaléka is lehet.

Az Európai Bizottság napjainkban kiadott egy zöld kis könyvet „Egy füstmentes Európa felé - az európai dohányzáspolitika lehetőségei” címen, amelyben újabb a dohányzással kapcsolatos szankciókat jelölt meg, és vezetne be az elkövetkező években. Ilyen intézkedés lenne, a már korábban is említett teljes tiltás az éttermekben, de ugyanez a szabály lenne érvényes a zárt középületekben, munkahelyeken illetve a tömegközlekedésben. Az Európai Parlament felmérése szerint 650 000 ember veszti életét évente a dohányzás okozta betegségek következményeiben. Ennek ellenére az európai polgárok jelentős része nem dohányzik, s egyetért azzal, hogy a füstölgést ne csak a közterületeken tiltsák meg, de ne lehessen rágyújtani sem a kocsmákban, sem bárokban, sem pedig a már korábban említett éttermekben. Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága a továbbiakban hangsúlyozza még a megelőzés fontosságát is, éppen ezért határozott javaslatokat tett a Bizottság számára, hogy hogyan lehetne a rászokást csökkenteni a fiatalok körében. Ennek egyik megoldási formája lehet a cigaretta-automaták fiatalok előli zárt helyre történő elhelyezés, valamint a bevásárlóközpontok cigarettásstandjainak, illetve az internetes rendelési lehetőségek mihamarabbi korlátozása és a fiatalok számára történő elérhetőségük megszüntetése. Emellett a Bizottság még nagyobb szigorítást léptetne életbe a dohánytermékek rákkeltő és függőséget eredményező anyagainak előírását illetően, azaz felülvizsgálná a 2001-ben készült idevonatkozó irányelvet, hogy még nagyobb eredményeket érjenek el a füstölgők számának jelentős csökkentésében.