Mohandász Karamcsand Gandhi
2012/05/01 08:00
5519 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Gandhi a történelem egyik legnagyobb gondolkodója, spirituális vezetője, az India függetlenségi mozgalom vezéralakja volt. Tanításai a mai napig meghatározóak, és sokszor összecsengenek Jézus szavaival: “szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót haragosaitokkal, azokra, akik átkoznak benneteket, mondjatok áldást, és imádkozzatok üldözőitekért!”

gandhi_520

Gandhi, tiszteletnevén Mahátma Gandhi, 1869 október 2-án született az Indiai Porbandarban. A kereskedőket tömörítő kasztba született, ám származásának teljesen ellentmondó személyiség volt. Mahátma neve szanszkrit szó melynek jelentése: lélek. Hindu vallású családból származott de megismerte és gyakorolta a buddhista tanokat is. Londonban járt egyetemre ahol jogot hallgatott. Ekkor tett önmegtartóztatási fogadalmat is.

gandhifiatalon_200 Az egyetemi évek után Dél- Afrikába utazott ahol jogtanácsosként dolgozott, és itt szembesült először a diszkriminációval. Egy vonatútja közben, bár az első osztályra volt érvényes jegye, mégis át akarták ültetni a harmadosztályra. Ez az élménye vitte rá hogy képviselje a hindu kisebbséget. Létrehozott egy saját filozófiát mely szerint az igazság mindig győz és harcolni csak passzív ellenállással lehet. Indiába hazatérve a függetlenségi mozgalom vezéralakja lett; az ország ekkor még a brit korona része volt.

Rövidesen megtartotta első éhségsztrájkját. Az első világháborút követően országát ellenállásra buzdította amiért hat év letöltendő börtönbüntetést kapott. Szabadulását követően újabb éhségsztrájkba kezdett hogy kifejezze a hindu és a muzulmán viszony helyreállításának fontosságát. A második világháborúba csak India függetlenségéért cserébe kívánt csatlakozni, ám ezt nem sikerült elérnie.

A háború lezárását követően újabb éhségsztrájkokat folytatott, részben országa függetlenedéséért, másrészt az Indiában együtt élő hindu és muszlim vallási ellenségeskedés miatt. Bár 1947-ben India végre függetlenné vált, sajnos az ország ketté szakadt, Indiára és Pakisztánra. Gandhi nem támogatta ezt a szakadást ezért újabb éhségsztrájkba kezdett azért hogy India biztosítsa Pakisztánnak a neki járó javakat. Áldozatos harca ellenére egy szélsőséges nacionalista megölte őt. 2007 óta az ENSZ döntése értelmében október 2-a, Gandhi születésnapja az erőszakmentesség világnapja.

gandhi_200 Gandhi a szeretet erejében hitt mely képes legyőzni az erőszakot és minden rosszat képes jóra fordítani. Bár tizenhárom évesen feleségül vett egy lányt a hagyományoknak megfelelően, mégis fogadalmat tett, melynek lényege hogy nem kereste a földi örömöket.

Életében az egyszerűséget kereste, levetette ruháit és egyszerű fehér száriban járt. A nyugati gyógyászatot elutasította, helyette a tradicionális ajurvédikus gyógyászat erejében hitt. Gandhi vegetáriánus volt, nem fogyasztott sem húst, sem nehéz ételeket, étkezésében is az egyszerűségre törekedett. Könyvet is írt a témában: Egészségre vezető kalauz címmel.

Számos kijelentése mára szállóigévé vált, például:

“Magad légy a változás amit a világban látni akarsz”

“A gyengék nem tudnak megbocsájtani, a megbocsájtás az erősek tulajdonsága”

“Élj úgy mintha holnap meghalnál, de tanulj úgy mintha örökké élhetnél”

Richard Attenborough rendezésében film készült Gandhi életéről. Gandhit  Ben Kingsley alakítja. A film 8 Oscar-díjat nyert.

A képek forrása: wikipédia

Mit gondolsz Gandhiról? Írd meg kommentben!