Globális tudatosság
2014/11/24 14:32
1351 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismerkedés a Google Earth újabb funkcióival.

A Google Earth Globális tudatosság kategóriájával már több cikkünkben foglalkoztunk. Többek közt megismerkedhettünk a veszélyeztetett állatfajokkal (ARKive) Veszélyeztetett állatfajok a Google Earth-ön, valamint egyes állatfajok, pontosabban egyedek követésével az Állatfajok követése az óceánban című cikkben. Ezúttal egy újabb lehetőséget mutatunk be, Jane Goodall csimpánz blogját.

14_okt_biol_janegoodall

Jane Goodall munkássága

Az idén 80 éves angol etológus a világ legismertebb és legelismertebb főemlőskutatója (primatológus). Kutatásait 1957-ben kezdte el, Richard Leakey – aki szintén kiemelkedő antropológus és főemlőskutató – alkalmazottjaként. Jane Kenyában, a Gombe-patak mellett kezdte el tanulmányozni a csimpánzokat, munkásságát mind a mai napig folytatja, bár napjainkban főként úton van. Nap, mint nap utazik annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a veszélyeztetett állatfajok védelmére és az ember okozta globális terhelésre. Nevéhez fűződik a Jane Goodall Intézet, valamint a Rügyek és gyökerek mozgalom megalapítása.

Jane pontos feljegyzéseket végzett valamennyi megfigyelt csimpánzról, leírta hierarchiaviszonyaikat, családfákat jegyzett fel. Eredményei sokban hozzájárultak az emberi viselkedés feltérképezéséhez, döbbenve írta le többek közt a csimpánzcsoportok között kialakuló háborúkat, valamint a vezérhím státuszát megszilárdító olykor kegyetlen viselkedési formákat. Tanulmányozta táplálkozásukat, lejegyezte tanulási folyamataikat. Sok társkutató irányelveinek ellenszegülve nevekkel illette a megfigyelt állatokat, a fényképes dokumentációk mellett számos filmfelvétel örökíti meg munkáját. Jane teljes egészében beépült az egyik közösségbe, falkatagként tekintettek rá az egyedek.

Munkásságának egyik támogatója a National Geographic számtalan publikációban közli munkásságát, legutóbb 80 éves születésnapjáról emlékeztek meg.

Böngésszünk a Google Earth-ön

A baloldali menüsorban válasszuk ki a Globális tudatosságon belül a Jane Goodall Gombe csimpánz blogja menüpontot. A térkép a Tanganyika-tó északi oldalára kalauzol minket. Itt kétféle ikonnal találkozunk. A távcsőre kattintva 2007-ben készült feljegyzéseket olvashatunk. A név szerint említett egyedek mindennapjairól. Kölykök születéséről, leválási folyamatról, hierarchia harcokról. Olvashatunk udvarlásról, párzásról, életveszélyes sérülésekről és halálról is. Örömről, bánatról egyaránt.

A csimpánz ikonra kattintva egy-egy egyed életútját követhetjük nyomon a születésétől napjainkig. A korlátozott terjedelem ellenére is megdöbbentő mennyiségű információt tudhatunk meg az egyedekről és azok leszármazottairól, rokonsági viszonyairól.

Fair trade kereskedelem

Ha már Afrikában járunk és ha már Google Earth ismerkedjünk meg még egy érdekes lehetőséggel. A Fair kereskedelmű termékek olyan módon termelt zömében növények, melyeknél jelentős hangsúlyt fektetnek arra, hogy a termelő megkapja az őt illető pénzt. Szinonim kifejezés a becsületes vagy méltányos kereskedelem elnevezés. A fejlődő országokban (harmadik világbeli) elsősorban a kávé és kakaó ültetvényeket érinti, a szervezet fejlett világbeli tagjai a terményekért 30-40%-kal többet fizetnek annak tudatában, hogy a plusz kiadásért cserébe jobb minőséget, illetve ami a legfontosabb, hogy a termelők a plusz bevételt társadalmi célokra fordítják.

Nézzük meg Elefántcsontpart és Ghána Fair trade kakaóültetvényeit vagy Ruanda, Etiópia és Tanzánia pedig kávéültetvényeit. Fair trade termeléssel találkozunk egyébként Dél-Amerikában is. Az Afrika térképet böngészve azért rájöhetünk, hogy bizony döbbenetesen kevés ilyen helyre lelhetünk.

Marsi Zoltán írása