Gyakornoki program roma fiatalok számára
2007/12/10 08:00
806 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A másság és elfogadás. A romák megítélése során két olyan kulcsfogalomról van szó, amelyek hatványozottan érvényesülnek akkor, amikor a roma kifejezés elhangzik, s az emberek sztereotípiákat kezdenek alkotni róluk. Az Európai Unió éppen ezért számos programmal, pályázattal kívánja segíteni a romákat, elfogadásukat, s beilleszkedésüket a társadalom, illetve az élet minden területén.

gyakornok1 Az Európai Néppárt, Járóka Lívia európai parlamenti képviselő és a Robert Schumann Alapítvány támogatásával, meghosszabbítja pályázatát Roma fiatalok számára európai parlamenti gyakornoki és média gyakornoki pozíciókra a 2007. szeptembertől 2009. májusáig terjedő időszakra. A gyakornoki program elsődleges célja, egy jól képzett, széles európai látókörrel rendelkező roma elit létrejöttét támogatása, mely tényleges tudással rendelkezik az Európai Unió politikai folyamatairól és intézményi rendszeréről. A gyakornoki program időtartama két hónap. A gyakornokság összes költséget a program fedezi, ezenkívül a gyakornokok 1000 Euró fizetést kapnak havonta a munkájukért.

A programra jelentkezők feladatai:
Elsődleges célkitűzés, hogy a gyakornokok megismerjék az európai politikai folyamatok működési mechanizmusát, különös tekintettel az Európai Parlament szervezeti felépítésére és működési struktúrájára, valamint hogy elősegítsék az európai roma önszerveződésben való aktív szerepvállalást.
A média gyakornoki program célja, hogy átláthatóvá váljon az Európai Parlament munkája, hogy az objektív tájékoztatás érdekében egyre több újságíró szerezzen tapasztalatokat az Európai Parlamentben. A gyakornokok tehát a program során aktívan részt vesznek a néppárti európai parlamenti képviselők irodájának munkájában.

gyakornok2 Pályázati feltételek:

  • EU vagy társult ország állampolgára
  • korhatár: 20-35 év
  • felsőfokú egyetemi/főiskolai tanulmányok folyamatban
  • jó angol nyelvtudás
  • roma közéleti tevékenység

Jelentkezéshez szükséges:

  • angol nyelvű önéletrajz
  • angol nyelvű motivációs levél, amelyben a pályázó leírja,hogy a gyakornoki program keretében milyen területeken szeretné tudását fejleszteni, azt milyen módon szeretné hasznosítani a további pályáján, és melyben vázolja saját roma közösségében végzett eddigi tevékenységeit és terveit
  • egyetemi/főiskolai oklevél vagy tanulói jogviszonyt igazoló okirat, nyelvismeretet igazoló bizonyítványok
  • ajánlólevél (egyetemi tanár vagy munkáltató)

Jelentkezési határidő: folyamatos (a pályázat benyújtása során fel kell tüntetni a pályázó számára legmegfelelőbb gyakornoki időtpontokat 2007. szept. és 2009. májusig terjedő időszakban).

Jelentkezni lehet postai úton levélben a következő címen: European Parliament Bat. Altiero Spinelli 12E253 ( Office of Lívia Járóka) 60, rue Wiertz 1047 Brussel Belgium http://www.epp.eu/