Gyilkosság a sarokszobában
2014/06/16 08:00
797 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Engelbert Dollfuss, vagy más néven Millimetternich, ahogy csúfolták, az 1930-as évek elejére Ausztria tejhatalmú úrává vált. Diktátári szerepében tetszelegve úgy vélte, legjobb, ha politikai ellenfeleivel leszámol, nem is akár hogyan: gyilkosság útján. Nem gondolta azonban, hogy rá, mint a mindenható földi helytartójára hasonló halál vár.

Engelbert Dollfuss Kormánybuktatás puccsal

1934-ben hadseregének bevonásával felszámolta a szociáldemokrata pártot, majd olyan alkotmányt erőszakolt az országra, amelynek köszönhetően minden döntés az Osztrák Hazafias Front elnökének a kezébe került, aki nem más volt mint Millimeternich maga. A diktátorok mindenhatóságuknál fogva azonban sokszor elfelejtekeznek arról, hogy ellenlábasaik mindenhol ott vannak. Dollfuss beszüntette a nemzetszocialista párt működését is, de megfeledkezett azok eltávolításáról a különböző vezető pozíciókból.

Így hát adott volt a lehetősége annak, hogy egészen magas beosztású politikai szereplők szervezzenek puccsot a kormánnyal szemben, amivel magukhoz ragadhatják a hatalmat. A vezetők Glass, Wachter és Weydenhammer alapos előkészületeket követően 1934. júliusában Müchenben találkoztak, hogy véglegesítsék tervet és kiosszák egymás közt a feladatokat. Tervükben szerepelt, hogy elfoglalják a kancellária épületét, őrizetbe veszik a minisztereket, elfoglalják a parancsnokságot, átveszik a hadsereg irányítását, majd a rádió és a bécsi telefonközpont bevételét követően a nép tudtára adják, hogy megbuktatták a kormány és magukhoz ragadták a hatalmat.

Halott kancellár

Az akció megkezdésére július 25-én került sor. A puccsisták megszállják a minisztertanács épületét, ahol éppen ülést tartanak, majd tizenkét óra ötvenhárom perckor Planetta fegyveres csapata benyomul a palotába. Dollfussnak menekülnie kell, s Hedvicek komornyikkal együtt éppen egy titkos ajtón keresztül próbálják menteni az életüket, amikor fegyveres férfiak rontanak be a sarokszobába és lövések csattanak. Planetta lelővi a kancellárt, aki összeesik, s a nyakából vérző sebnek köszönhetően rövid időn belül meghal.

A rendőrségi és katona egységek az események helyszínére érnek, s ennek köszönhetően a puccsisták visszavonulnak. Az épületeket azoban továbbra is irányításuk alatt tartják, s egyezkedésbe kezdenek a kormánnyal. A Schuschnigg vezette minisztertanács végül megállapodik velük, szabadon elhagyhatják a helyszínt, s a teherautók egészen a német határig szállítják a magukat megadó lázadókat. A gyilkosság elkövetői után azonnali nyomozás indul, Wotava államügyész és Peternell rendőrfelügyelő egy csarnokba tereli össze a foglyokat, és mint a puccs egyik résztvevője, beszédet intézett az emberekhez, amelynek köszönhetően rövid időn belül kiderül, hogy ki végzett a kancellárral.

Hadbírósági ítélet

Július 30-án egy különleges hadbíróság vonta felelőségre Planettat és a cinkostársakat. Az első számú vádlott beismerte, hogy az NSDAP tagja. Végül gyilkosság és hazaárulás bűntette miatt halára ítélték és három órával az ítélet kihirdetését követően azt végrehajtották rajta. Bécsben ezalatt sor került a többi összesküvő perére is. A rádió épületét elfogalalni szándékozóHans Domest szintén halálra ítélték, míg a többiek életfogytiglani fegyházat kaptak.

A náci erők hatalomra kerülésével természetesen minden megváltozott, az anschluss után hősként szabadulhattak.

További érdekes oldalak: