Gyönyörű magyar városaink - Pápa
2002/07/30 08:00
1683 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Mind, kik otthon ültök és unatkoztok! Mind, kik otthon ültök, és igazából nem unatkoztok, de szívesen elruccannátok valahova pár napra! Mind, kik otthon ültök, és egyáltalán nincs időtök unatkozni, mert egyik nyaralásból rohantok a másikba, de van közöttük pár szabad nap, és még akkor sem bírtok magatokkal! Nektek mind figyelmetekbe ajánlom következő írásunkat!

Pápa a Bakony és a Kisalföld találkozásánál, az úgynevezett pápai síkságon fekszik, Budapesttől mintegy 160 km-re. Kellemes hangulatú kisváros, ahol jól el lehet tölteni 2-3 napot. Ha a környéket is be akarjuk járni, akkor akár egy hetet is.
A mai barokk hangulatú város nevét már egy III. Béla idejéből származó oklevél említi, a település már 1225-ben főesperesi székhely, kőkápolnája van, több malma, kialakuló ipara, kereskedelme.
1528-ban a város Thurzó Elek protestáns főúr fennhatósága alá került, aki nagy mértékben elősegítette a reformáció terjedését, megvetve az alapjait annak a református kollégiumnak, amely a debreceni és a sárospataki mellett az ország fontos szellemi központja lett. A város Mária Terézia uralkodása alatt lebontott vára a török és a kuruc időkben is jelentős katonai központ, a vár helyén - és köveiből - épült a volt Esterházy-kastély, amely ma több kulturális intézménynek ad otthont. A város a Thurzók tulajdonából később az Esterházyak kezébe ment át. Esterházy Károly nevéhez fűződik a város tervszerű fejlesztése. Nagyarányú építkezések kezdődtek, melyeknek nyomán kialakult a mai barokk városkép.

Látnivalók:
Római katolikus Nagytemplom. A templom tervezője Fellner Jakab (1722-1780) morva származású építész. 1774-ben kezdődnek a munkálatok és 1795-ben szentelték fel a templomot. Méretei impozánsak: hossza 42 m, főhomlokzata 22 m széles, tornyainak magassága 72 m, belső tere 24 m. A mennyezet freskói Maulbertsch munkái.
Kékfestő Múzeum. Az egykori Kluge cég üzemének épületeiben és berendezéséből alakult ki. Végigjárva minden munkafázist pontosan megérthetünk. Megdöbbentőek a hatalmas kádak és szárítók, ahol az anyagok festését végezték.
A Fő utcán és a környékén sétálva feltétlenül nézzük meg a Lábasházat, a volt Griff-szállót, a Zichy-házat, a Református Egyházművészeti Múzeumot.

Kirándulások Pápa környékén:
Farkasgyepü: innen turista utak vezetnek a Csurgó-kúthoz, a Pisztrángos-tóhoz és az ősi bükkös erdőhöz.
Ganna: itt található az Esterházy család mauzóleuma. Innen tízperces séta Döbrönte, ahol felmászhatunk az 1367-ben épített Szavas-kővár romjaihoz.