Hagyományos ízek: Abált szalonna
2007/12/16 08:00
1171 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Disznótoros lakomák ínycsiklandó ízeit idézi, akárcsak a fokhagymától illatozó kolbász és a kívánatosan dagadó hurka is. Hentesek és nagyobb boltok húsos pultján is fel-feltűnhet, azonban otthon is egészen könnyen elkészíthető csemege az abált vagy abárolt szalonna.

szalonna Aki járt már disznóölésen, az tudja, hogy nemcsak a disznó minden egyes porcikáját fülétől a farkáig, de a belőle kifőtt "leve(se)ket" is mindegy szálig felhasználják a gondos háziasszonyok. Így történik ez az abároló lével is. Az abárolás tulajdonképpen az előfőzés elnevezése. Az előfőzés során a húst első forrásig főzik azért, hogy az ételek kellemetlen illatát, ízét eltüntessék. Az abároló lében készült aztán az abált szalonna. Abároló levet készíthetünk házilag is - bár vitathatatlan, hogy meg sem közelítheti a disznótoros zamatokat.

Készítsünk hát abároló levet! Vízbe főzzünk meg egy kis fej vöröshagymát, néhány gerezd fokhagymát, dobjunk bele pár szem borsot, sózzuk meg, majd tegyünk bele szalonnabőrkét, húsos csontot. Majd az így elkészült abároló levünkbe csúsztassuk bele a korábban alaposan megmosott félkilós tokaszalonnát. Akkor lesz jó, ha a lé ellepi a szalonnát. Az abároló levet fűszerezhetjük még tovább majorannával, egy kis oregánóval, babérlevéllel esetleg borókával. Mikor puhára főtt a szalonna, emeljük ki a léből, majd még melegen kenjük be 4-5 gerezd pépesre tört fokhagymával, majd hintsük be vastagon pirospaprikával. Ujjunkkal kenjük el egyenletesen a szalonnán a "bundát". Mikor kihűlt a szalonna, csomagoljuk be alufóliába, és tegyük be a hűtőbe. Hidegen tároljuk.

Az abárolt szalonnát úgy is elkészíthetjük, hogy miután kivettük a vízből, bevagdossuk kb. 1-1,5 cm mélyen kockásra vágjuk, majd a bevagdosott szalonnát kenjük be a paprikával, sóval és fokhagymapéppel. Ügyeljünk arra, hogy a vágásokba is kerüljön a pépből!

Az abáló lében kifőtt húsokat is hasonlóan elkészíthetjük, mert rendkívül ízletes ételt készíthetünk belőle. A szalonnából persze nemcsak abárolt ínyencség, de igen finom tepertő is készíthető. Ilyenkor a kockára vágott szalonnát saját zsírjában sütjük ki. Ha valami egészen különlegesre vágyunk, akkor készíthetünk libatepertőt is. A libatepertő készítésének egy igen régi, ám hasznos fogása: mikor a tepertő kisült, löttyintsünk hozzá egy kanálnyi tejet. Attól lesz finom és ropogós.