Harmóniában a Nappal
2002/05/08 00:00
799 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az amerikai Iowa államban egy vállalkozó csoport dollár milliókat költött egy Vedic City nevű lakófalu megépítésére, aminek érdekessége, hogy a házak a Sthapatya Veda irányvonalát követik. Ez az építészeti irányzat Indiában született és antik elveken alapulva a természet törvényeivel és elsősorban a Nappal van barátságban. Az ilyen házakban lakók, az irányzat követői szerint, világosabban gondolkodnak, kreatívabbak, jobb döntéseket hoznak, boldogok és egészségesek.

A házépítés szabályai szigorúan meghatározottak. Semmi nincs a véletlenre bízva, még az építkezés megkezdésének napja és a beköltözésé sem. Ezt az építész-guru számítja ki a tulajdonos születési dátuma alapján. Ezután már csak arra kell ügyelni, hogy mind a telek, mind a ház a kelő Nap felé orientálódjon. Így, ha a terület például Nyugat felé lejt, szóba sem jöhet a megvásárlása. Fa sem állhat a leendő ház és a Nap között.

A szobáknak is Kelet felé kell nézniük ugyanúgy, ahogy a bennük lévő bútoroknak is. A szobák nagyságát - bonyolult számítások alapján - a funkciójuk szerint határozzák meg. A ház "szíve" a Brahmasthan, a meditációs szoba, aminek az ég felé nyitottnak kell lennie egy tető ablak segítságável. Bútor nem kerülhet bele, legfeljebb dísznövények és egy kis szökőkút.

A ház és berendezése csak természetes anyagokból készülhet és a falak színe sem függhet a lakók ízlésétől. A konyha és az ebédlő csak sárga lehet, mert ez a szín kedvez az emésztésnek. A hálószoba világoskék vagy rózsaszín. Valószínűleg a szép álmok biztosítása miatt. A dolgozószobába sok könyvet kell helyezni, hogy "az egyéni és a kozmikus intelligencia egybeolvadjon és helyreálljon a tökéletes egyensúly az egyén és a világegyetem között."

Az USA-ban Iowa államban egy csoport vállalkozó dollárok millióit ruházta be egy Vedic City megépítésébe. Olaszországban Rimini dicsekedhet Sthapatya Veda házzal és továbbiakat terveznek Veronában. "Egy napon majd szakmai hozzá nem értés miatt be lehet perelni azokat az építészeket, akik nem Kelet felé néző házakat építenek - jósolta Jonathan Lipman, a Vedic City atyja - hisz a kedvező energiaforrások a felkelő naptól származnak."