Mindentudó Illemtudor - Hogyan fogadjunk vendégeket?
2003/04/25 08:00
2571 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Vendégeskedni sokkal egyszerűbb, mint vendégeket hívni. De ha már meglátogattál valakit, akkor most rajtad a sor, hogy visszahívd az illetőt. Egy vendéglátás azonban sokféle előkészületet igényel. Lássuk csak, mit is kell tenned!

illem1 A vendégeket mindig kiszolgálják, minden kérésüket megpróbálják teljesíteni, tehát vendégeskedni nagyon kellemes dolog. Viszont - hogy ne csak nekünk jusson a jóból - úgy illik, hogy akinél voltunk egyszer látogatóban, azt vissza kell hívni. Sokkal körülményesebb dolog házigazdának lenni, de azért hidd el: ennek is vannak előnyei (pl. te vagy a főnök).

illem2 Ha meghívsz valakit az otthonodba, akkor pontosan közöld vele, hogy mikorra várod, és azt is, hogy milyen alkalomból. Ha ugyanis a születésnapodra hívsz meg valakit, akkor neki nagyon kellemetlen, ha erről nem tud, és ajándék nélkül érkezik. Azt is célszerű közölni a meghívottal, hogy ő lesz-e az egyedüli vendég, vagy lesznek rajta kívül mások is. Nem illik olyan társaságot egyszerre vendégül látni, akikről biztosan tudod, hogy nem kedvelik egymást. Ügyelj arra, hogy összetartozó párokat együtt hívd meg!

illem3 Tegyük fel, hogy értesítettél mindenkit, akit akartál! Ezek után kezdődhet a készülődés. Nagyon fontos, hogy akármilyen alkalomból látsz vendégül valaki(ke)t, mindig készíts valami harapnivalót (még akkor is, ha nem kifejezetten ebéd- vagy vacsorameghívásról van szó). Különösen, ha születésnapi vagy egyéb bulit tartasz, a vendégek nem maradhatnak kellő mennyiségű ennivaló nélkül. Ha csak egy kis délutáni beszélgetésre hívtál el valakit, akkor elég, ha valamilyen süteményt sütsz. Ha viszont nagyobb rendezvényről vagy ebédről, illetve vacsoráról van szó, akkor illik melegételt vagy valamilyen hidegtálat készíteni. Legjobb, ha már órákkal a vendégek érkezése előtt hozzálátsz, hogy kellő időben befejezhesd.

illem4 Természetesen italról is neked kell gondoskodnod. Még akkor is vegyél, ha megbeszélted valakivel, hogy hozni fog. Ugyanis akármilyen probléma adódhat, és mindenképpen te fogod kellemetlenül érezni magad, ha nincs mivel megkínálni a vendégeidet. Ne csak egyféle üdítőt vásárolj: hátha valaki éppen azt az egyet nem szereti! Legalább kettő közül pedig már lehet választani.

illem5 Az érkező vendégeket az előszobában illik fogadnod. Fiúk, ha figyelmesek szeretnétek lenni, akkor segítsétek le az érkező hölgyek kabátját! Miután levetkőztek a látogatók, a szobába kell tessékelni és hellyel kínálni őket! A házigazda feladata, hogy az egymást nem ismerőket ilyenkor bemutassa egymásnak. Ha ajándékot kapsz, azt illik a vendégnek megköszönni és őelőtte kibontani. Ha az ajándék nem tetszik, ezt akkor se nyilvánítsd ki! Lányok, a kapott virágot illik azonnal vázába rakni!

illem6 Úgy szokás, hogy itallal és hozzávaló rágcsálnivalóval azonnal meg kell kínálni a vendégeket érkezésük után. A vacsorát vagy ebédet egy kicsit később illik tálalni. Fontos, hogy kínálgasd a vendégeidet! Vannak ugyanis olyanok, akik kínálás nélkül nem mernek venni a tálból. Ha viszont nem kér az illető, akkor nem kell erőltetni. Egy kis idő múlva esetleg újra megkérdezheted.

illem7 Ha beszélgetésre kerül a sor, akkor azt a házigazdának kell irányítania. Figyelj azonban arra, hogy hagyj mindenkit szóhoz jutni! Ne hagyd, hogy a társalgás kínos irányt vegyen! Neked kell minden körülmények között ügyelned a vendégeid jó hangulatára. Készülj előre többféle programmal, hogy tudjanak az érkezők választani! Nincs annál kínosabb, mikor csak ülnek némán a vendégek, és nem tudnak mit kezdeni magukkal.

Ha a meghívottak távozni akarnak, illik egy kicsit marasztalni őket. Semmiképpen se mutasd ki azt, ha már alig várod, hogy elmenjenek! Kísérj ki mindenkit az előszobába, és szívélyesen búcsúzz el tőlük! Ha már mindannyian távoztak, akkor vehetsz egy nagy levegőt. Nem baj, ha érzel egy kis megkönnyebbülést, hiszen mások is mondták már: "A vendégnek kétszer örül az ember. Amikor jön, és amikor megy." Sajnos, takarítani most neked kell.

Akár vendég vagy, akár pedig vendéglátó, érezheted jól magad. Úgyhogy jó szórakozást kívánok! Jövő héten arról lesz szó, hogy hogyan viselkedjünk az utcán, hiszen ott is érhetik meglepetések az embert! Akkor is tarts velünk!