Húsvéti ötletbazár
Szendrei Judit
2003/04/28 16:29
1365 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Húsvét táján - akárcsak karácsonykor - ünneplőbe öltözik a lakás. Ha a díszítéshez az éledő természet, kipattanó rügyek, nyíló virágok színeit - a halványzöldet, sárgát, fehéret - használjuk, nemcsak az ünnepekre, de hosszabb időre is üde, tavaszi hangulatot csempészhetünk otthonunkba.

A dekorálás első, legegyszerűbb lépéseként mindenekelőtt helyezzünk el néhány ilyenkor nyíló virágokból - nárciszból, jácintból, tulipánból - álló csokrot a lakásban, ez önmagában is feldobja, illetve ünnepélyesebbé, otthonosabbá is teszi a helyiségeket, nem is beszélve az illatról, amelyet árasztanak.

Mutatós ünnepi lakásdísz lehet egy ötletesen összeállított tojásfa is: elkészítése nem igényel különösebb fáradságot vagy előkészületeket: tegyünk vázába néhány friss barkaágat, és díszítsük fel, mint a fenyőfát; no természetesen nem karácsonyfadíszekkel, hanem az alkalomhoz illően zsínórra fűzött színes, mintás hímes-tojásokkal. A Németországból elterjedt húsvéti dekoráció olyan látványt nyújt majd, mintha valóban tojásokat termő fa volna.

A dekoratív függelékeket - amelyekkel kis kosárba helyezve az asztalt is díszíthetjük - ma már szinte minden nagyobb áruházban beszerezhetjük, de akár mi magunk is elkészíthetjük.

Első lépésként mossuk meg a tojásokat, majd távolítsuk el belsejüket, vigyázva, hogy össze ne törjük a héját. A műveletet legegyszerűbben a tojás kifújásával tudjuk elvégezni: ehhez szúrjunk egy tűt a tojás keskenyebbik felébe, csináljunk rajta egy aprócska lukat, majd a másik, szélesebb oldalon egy picit nagyobbat. Mozgassuk körbe a tűt, hogy átszakítsuk a tojássárgája körüli hártyát. A tojást ezután tartsuk egy edény fölé, majd a szánkkal fújjunk bele a kisebbik lyukba. A tojás "tartalma" a nagyobbik lyukon át így az edénybe folyik majd. Ha az utolsó csepp is kifolyt, engedjünk egy kis vizet a lukon át a tojáshéjba, öblítsük ki alaposan a belsejét. Az alap ezzel el is készült, a "mellékterméket" pedig felhasználhatjuk a húsvéti kalács tésztájához.
Az üres tojásokat ízlés szerint festhetjük egyszínűre, vagy rajzolhatunk rá mintát, ám óvatosan bánjunk vele, mert az üres héj igen sérülékeny, egy erősebb nyomástól könnyen összeroppan.
Az alábbiakban néhány olyan díszítési technikát ajánlunk, amellyel a kevesebb idővel, illetve szerényebb kézügyességgel rendelkezők, vagy akár a gyerekek is megpróbálkozhatnak.

A legegyszerűbb megoldás, ha a boltban kapható tojásfestékkel - vagy természetes hozzávalókkal, pl. hagyma héjával - egyszínűre színezzük, majd esetleg a szintén kapható kis matricákkal díszítjük a tojást, ez azonban a legkevésbé mutatós megoldás. Szép, ízléses mintákat varázsolhatunk a tojásokra némi - folyékony állagú - viasz, vagy egy vékony gyertya segítségével. Az előzetesen keményre főzött tojásra viaszba mártott pálcikával, vagy a gyertyával rajzoljunk ízlés szerinti mintákat s csak ezután fessük a kívánt színre. A festék a viaszos helyeket nem fogja meg, így ezek a többi területtől elütően világosak maradnak.

Aki nem akar a mintákkal bajlódni, vagy nem tud ügyesen rajzolni, az megpróbálkozhat a - textíliákról ismert - batikolással. Ehhez a festés előtt a kertben, parkokban begyűjtött leveleket a festés előtt valamilyen erős madzaggal, vagy egy rossz harisnyával a tojásra kell kötözni. Ezután lehet a festést - harisnyástól, levelestől - megkezdeni. Az eredmény különleges, levélmintás tojás lesz.

Igen szép díszítést varázsolhatunk a tojásra csipkemaradékokból is. A rövidáru boltban vásárolható csipkeszalagokat ragasztóval erősítsük a felületre, legszebben a natúr - különösen a fehér - tojáshéjon mutatnak. Csipke helyett használhatunk díszként apró gombokat vagy gyöngyöket is, amelyeket mindenféle alakzatban, de akár összevissza is felragaszthatunk.
A festés, illetve ragasztás megszáradása után egy hosszú (a tojásnál hosszabb) zsákvarró tű segítségével óvatosan fűzzük át a tojáson a választott fonalból, cérnából, vagy vékony szalagból való akasztót, a végére pedig kössünk csomót vagy masnit. Az így elkészült remekeket akasztgassuk a vázába tett ágakra, vagy rendezzük el gusztusosan egy szalmakosárkában, amelyet előzőleg zöld drapériával, szalvétával vagy fűvel béleltünk ki, ez utóbbi esetben természetesen fölösleges akasztót fűznünk bele.


A hímes-díszes függelékek mellett ötletes lakásdíszt is készíthetünk: a kifújt tojás héjának felső részét szikével vagy pengével óvatosan vágjuk le, az üreget pedig háromnegyedig töltsük meg homokkal vagy virágfölddel. Az így elkészült mini "cserepet" állítsuk egyszerű, kartonból készített tojástartó gyűrűbe, hogy fel ne boruljon, majd tűzzünk bele néhány szál száraz virágot. A tojást előzőleg megfesthetjük, vagy egyéb módon díszíthetjük, virágok helyett pedig szórhatunk bele egy kevés fűmagot, így néhány napi öntözés után "haja" nő a díszünknek.

Bejárati ajtónkat - nemcsak karácsony táján, de ilyenkor is bátran feldíszíthetjük: a fenyőkoszorú helyébe azonban értelemszerűen barkaág kerüljön, amelyre színes szalagokat, illetve apró húsvéti figurákat akaszthatunk. Ha az ágakra hímes-tojás is kerül, az nemcsak mutatós lesz, de egyfajta jelzésül is szolgál az ajtó előtt elhaladóknak, hogy ennél a háznál készültek a húsvétra, és szívesen várják a locsolókat.
ourworld.compuserve.com/homepages/ nils_bote/961213.htm