Idegenvezetők világnapja
2012/02/18 00:00
2029 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Minden év februárjának utolsó vasárnapja az idegenvezetésé, ekkor tartják ugyanis világszerte az Idegenvezetők Világnapját. A WFTGA (World Federation of Tourist Guide Associations) kezdeményezésére jelölték ki a napot a 15 ország részvételével zajlott első konferencián 1990-ben. Azóta az idgenvezetők egyre nagyobb számban segítenek a túrák szervezésében, vezetésében, ahol figyelmet fordítanak a fogytékkal élőkre, a hátrányos helyzetű személyekre, gyermekekre és a nagyközönségre egyaránt.

cseh001_600 Csehországban is elkél egy jó idegenvezető...

Az idegenvezetők elengedhetetlenül szükségesek a helyi turisztikai szerveződések és az utazási irodák számára egyaránt, a szakképzett vezetők tulajdonképpen világunk nagykövetei. Az eseményen számos rendezvény is megrendezésre kerül, beleértve az idegenvezetéssel és utazással kapcsolatos előadásokat, valamint a szakszerű továbbképzéseket.

Ezen a napon a népszerűsítő rendezvények különösképen fókuszálnak az emberek, a polgári hatóságok és a média figyelmét bevonzva, az idegenvezetés szakszerű és szükséges munkájára. Az akcióban résztvevő mindegyik ország a saját lehetőségei szerint járul hozzá az esemény sikerességéhez, a közlekedési társaságok, múzeumok bevonásával és segítségével.

A világnaphoz az is hozzátartozik, hogy az idegenvezetéssel foglalkozó szakemberek saját honfitársaiknak bérmentve mutatják be városaikat, hogy azok jobban megismerhesség saját környezetüket.

A hazai szervezést 2003-tól a Budapesten működő BKIK idegenvezető Továbbképző Központ látja el, gyalogos és autóbuszos túrákat szervezve. A napot minden év február 21-én ünneplik, de alkalmaszkodva az igényekhez, a programokat többnyire a vasárnapokhoz igazítják. A színes programok a rendezvényekben résztvevő szervezetekkel bővülve, évről évre nagyobb lehetőséget nyújtanak a kikapcsoldni vágyó fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

A világnapot megelőző időszakban érdemes az internetről és a sajtóból értesülni az aktuális programokról, amik bizonyosan családok, párok vagy baráti társaságok számára is felejthetetlen élményekkel szolgálnak majd.