Igazítsd napirendedet optimálisra!
2013/04/25 08:00
4168 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mikor érdemes tanulni vagy sportolni? Mikor és miben vagyunk a leghatékonyabbak? Ebben az írásban megpróbálunk néhány közkeletű és nem annyira ismert tényre rámutatni, hogy mindenkinek jobban és hatékonyabban teljenek a napjai.

Mint minden szervezetnek, az embernek is van egy optimális működési ritmusa. Ez azt jelenti, hogy a különféle emberi tevékenységeknek van egy hozzávetőlegesen meghatározott ideje, amikor az adott feladatokat a legjobb hatásfokkal vagyunk képesek elvégezni. Csakhogy az egyik legkézenfekvőbbnél maradjunk: aludnunk éjjel érdemes.

Sok emberi tevékenység napszakonkénti ismétlődés, ritmus alapján történik, ilyen pl. a táplálékfelvétel, az anyagcsere vagy a pihenés. Ezeket mindenki saját bőrén tapasztalja. Vannak dolgok, amiket viszont nem feltétlenül érzékelünk és nem is vagyunk tudatában ezeknek. Ilyen lehet a testhőmérséklet ingadozása, a sejtek megújulási képessége és bizonyos hormonok termelődése. Ezek akár nagymértékben is befolyásolhatják, hogy bizonyos napszakokban hogyan érezzük magunkat. De hatással lehetnek adott időben a gondolkodásunkra, koncentráló- és stressztűrő képességünkre és hangulatunkra egyaránt.

Van tehát egy óránk belül, aminek ketyegésére érdemes odafigyelnünk. Egyáltalán nem mindegy, hogy mihez és mikor fogunk neki, a helytelen időzítéssel sokat ronthatunk hatásfokunkon. Nézzük meg egy reggeltől-hajnalig tartó lebontásban, hogy mi lenne a helyes napirend (ezt természetesen nem kell másodpercre pontosan érteni):

kb. 6 óra
A felébredéshez való időpont. Vérnyomásunk emelkedőben van, és ilyenkor szabadulnak meg a mellékvesék a kortizon nevű aktív hormonoktól. Ekkor termelődik a legtöbb nemi hormon is.

7-8 óra között
A legéberebb időszak, nagyon jó szellemei teljesítményt nyújthatsz ekkor. Ilyenkor érdemes átismételni a leckét, nyelvet tanulni vagy tesztet kitölteni. Ekkor érdemes reggelizni, mert ilyenkor gyorsabban égnek el a kalóriák.

8-9 óra között
Ha gyógyszert vagy vitaminokat szedsz, ebben az időszakban érdemes bevenni, mert ilyenkor fejtik ki a legnagyobb hatást.

9-10 óra között
Ilyenkor a test viszonylag nyugodt, de az elme ebben az időszakban jól pörög. Tanulásra és alkotásra való idő.

10 óra és dél között
Tanulásra és testnevelésre való időszak, szívünk ebben időszakban működik a leghatékonyabban. De a figyelem sem lankad – fizikailag  és szellemig most vagyunk a maximumom.

napirend-gyerekek Energiaszint a maximumon

12-13 óra között
Ez az ebéd ideje, de nem csupán megszokásból az. Ekkor termelődik a legtöbb gyomorsav, aminek a táplálék lebontásában van szerepe. Az ebéd utáni pihenésre azért van (lenne) szükségünk, mert anyagcserénk lelassul, energiáink az emésztésre összpontosulnak. A tanulást ilyenkor nem érdemes túlságosan erőltetni.

13-14 óra között
A tanulást és a sportot továbbra sem érdemes erőltetni. Ebben az időszakban az epe végzi a dolgát, nagyban zajlik az ebéd megemésztése. Pihenj, sétálj, készülj az újabb lendületre.

14-15 óra között
Kezdődik a fellendülés. Agyunk újra maximálisan dolgozik. Tanulni, leckét írni ilyenkor érdemes.

15-16 óra között
Ilyenkor gyengébben érezzük a fájdalmat, a sportolásra való idő kezdete.

16-17 óra között
Az ember izomzata ekkor van a legjobb formában, nyugodtan lehet őket terhelni, nem fáradunk el olyan könnyen, mint más napszakokban.

17-18 óra között
Ismét egy kis relaxálásra való idő. Olvasni jó ilyenkor.

18-19 óra között
Újra fizikai tevékenységre való idő, de ha még tanulnod kell, akkor azzal sem vagy elkésve. Ebben az időben még elég energikusak vagyunk.

19-20 óra között
A test ekkor újra lelassul egy kicsit, ilyenkor sokan újra megéheznek, de nagy vacsora már nem ajánlott.

20-21 óra között
Gondold végig teendőidet, tervezd meg holnapi napodat, ha tanulnod kell, most még megteheted. Jó időpont az olvasáshoz.

22-23 óra között
Az emberi szervezet ilyenkor már pihenésre vágyik, ideje nyugovóra térni.

napirend-alvo-gyerek Ideje van a pihenésnek

23-24 óra között
Ha még ébren is vagy, ne feledkezz meg arról, hogy a szervezeted alapjáraton van.

24-01 óra között
A nyugalmi állapot ideje, vérnyomás és a testhőmérséklet csökken. Aludni kell nincs mese.

02-03 óra között
A szervezet ekkor az előző napi mérgeket bontja le, dolgozik a máj, jobb ha nem nehezítjük a dolgát.

03-04 óra között
Ha még ébren vagy, jól vigyázz! Ilyenkor a legalacsonyabb a vérnyomás, ebben az időben nagyon figyelmetlenek vagyunk. Sok baleset történik ebben az időszakban. Jobban teszed, ha alszol.

Józan ésszel könnyen felmérhető, hogy ez a napirend miért lenne ideális: reggel ébredés, napközben változó intenzitású munka vagy tanulás, este lefekvés, éjszaka alvás. Az más kérdés, hogy valószínűleg nem sok embernek van lehetősége ezt betartani. Ha nem is lehet pontosan eszerint élni, az egészségünk érdekében érdemes törekedni rá.

A fent leírt dolgok általában mindenkire igazak lehetnek, de a hatékony tanulás miatt még inkább érvényesek a diákok teljesítményének szempontjából.