Készítsünk hecsedlit!
2007/12/16 08:00
462 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hecsedli tulajdonképpen a csipkebogyó népies elnevezése. Igen egészséges, hiszen rengeteg C-vitamint és karotint tartalmaz: az előbbi az immunrendszert erősíti, antioxidáns jellegű; míg az utóbbi a bőr és a nyálkahártya egészséges működéséhez elengedhetetlen.

hecsedli Hecsedlinek hívják azonban számos tájegységben a csipkebogyólekvárt is - röviden. A csipkebogyóból készíthetünk ízletesen egészséges, üdítő hatású teát, szörpöt, sőt bort és pálinkát (!) is. A csipkebogyó természetes gyümölcssav-tartalmának köszönheti frissítő erejét. Mi most a hecsedlilekvár készítését mutatjuk be!

A hecsedlilekvár hozzávalói: ½ kg csipkebogyó, ½ kg zselírozó cukor, ½ citrom leve, esetleg egy kis reszelt gyömbér. A csipkebogyót megvásárolhatjuk a piacon is, de akár magunk is begyűjthetjük. Az első őszi fagyok idején érik be a csipkebogyó szem, amit akkor érdemes leszednünk, ha már piros, de még nem puhult meg teljesen. Ez utóbbi ugyanis bár nagyon finom ízű, de már alig tartalmaz C-vitamint.

A lekvár készítésekor a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a csipkebogyókat egyenként fel kell vágnunk, s el kell belőle távolítanunk a magokat és a szőröket. Ez aztán tényleg nagyon pepecs munka, meglehetősen sok bosszúsággal jár. De azért ne adjuk fel, idő előtt, mert az eredmény magáért beszél majd!

Mossuk meg a kimagozott, félbe vágott csipkebogyókat, majd tegyük oda főzni annyi vízben, hogy éppen ellepje a csipkét. Legalább 45-50 percig főzzük, míg teljesen meg nem puhul. Ekkor levesszük a tűzről, és egy szitán átnyomkodjuk a szemeket. A pépet aztán összekeverjük a cukorral, majd ízesítjük a citromlével és a gyömbérrel. Az egészet néhány perc alatt "összerottyantjuk" a tűzön, majd azonnal kimosott, lecsöpögtetett befőttes üvegbe öntjük és lefedjük. Érdemes a teli befőttes üvegeket néhány perc erejéig a tetejükre fordítani, majd elrakhatjuk egy hűvösebb kamrába.

A hecsedlilekvár zamata tökéletesen harmonizál a vadhúsok ízével, így rendkívül finom pikáns mártás készíthető belőle egy vadas vacsorához. Jó étvágyat!