Készítsünk szappant!
2007/12/16 08:00
408 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hagyományosan főzéssel készítették a szappant faluhelyen. Az alapjául szolgáló állati fagyút és olajpogácsát egész évben gyűjtötték. A szappankészítés ősi mesterség volt, melyet most akár te is kipróbálhatsz - biztonságos otthoni körülmények között.

szappan A mosószappan főzését a húsvét előtti hetekben végezték. A munkafolyamat kezdetén sziksóból (szóda, amit rendszerint kiszáradt tavak aljáról gyűjtöttek) valamint hozzákevert hamuból és mészből lúgot főztek. A lúgot felfőzték, majd beletették a szappannak való zsiradékot, faggyút. Addig főzték lobogó lángon, míg a folyadék szétmarta a zsiradékot, majd lassú tűzön kicsapatták a lúgból a szappant.

A szappant úgy lehet fehéríteni, hogy újra és újra kifőzik tiszta lúgban. Miután elkészült a szappan, még folyékony halmazállapotú. Ebben a formában farekeszbe töltik, s ott hagyják "megdermedni". Valójában a szappan ekkor szárad ki, s ezért keményedik meg. Az első szárítás után feldarabolják, kockázzák a szappant, majd újra szárítani teszik a padlásra. Mikor kiöntik a szappant a rekeszbe, előfordul, hogy nyomómintát is tesznek bele, amivel díszítik az elkészült szappantéglákat.

A finomabb, mosdáshoz használt szappant illatosíthatták is különféle aromás növényekkel. Ezeket a szappanokat egyes helyeken növényi zsiradékból, olajokból készítették. Afféle "ínségszappannak" számított a Nyírségben készített zsiradékból és burgonyából főzött szappan.

A legegyszerűbben maradék szappanokból készíthetünk szappant. A megmaradt szappandarabokat hagyjuk teljesen kiszáradni, majd reszeljük le őket egy sajtreszelő nagyobbik fogazatán. A szappanforgácsot gőz felett olvasszuk fel. Miután teljesen folyékony massza lett belőle, öntsük formába. Használhatunk hozzá homokozó- vagy sütőformát egyaránt. A különböző alapszínű szappanok változatos színeit is kihasználhatjuk úgy, hogy az egyes színeket egymás felé rétegezzük a formában.

Ha újonnan akarunk készíteni szappant, akkor szappantömböt érdemes vásárolnunk hozzá, ami bármely hobbiboltban beszerezhető. A szappantömbhöz színező és illatanyag is vásárolható. A szappantömb anyagát felolvasztjuk gőz felett, vagy egy erős zacskóba helyezve a forró vízben, majd hozzákeverhetjük az illat- és színezőanyagot. Formába öntjük, majd ha kedvünk tartja, magokkal, szárazvirágokkal vagy gyöngyökkel, esetleg csillámporral díszíthetjük.

A valódi szappanfőzés sokkal veszélyesebb folyamat, amihez némi szakértelemre és védőfelszerelésre is szükség van. Így be kell szereznünk egy védőszemüveget, védőkesztyűt és védőruhát. Szükséges továbbá a főzéshez egy olyan edény, melyet már nem használunk másra. A helyiség, ahol dolgozunk, legyen jól szellőztethető, mert a szappanfőzés kezdetben nem jár kellemes illattal. Olívaolajra, pálma-, kókusz- és kakaóvajra van szükségünk. Az olívaolajat felforrósítjuk, majd beletesszük a növényi zsiradékokat.

Folyamatosan kevergessük, majd öntsünk hozzá lúgos vizet (NaOH). Az anyagot innnetől kezdve kislángon kell melegíteni, nehogy kifusson. Ha a szappan forr, vegyük le a tűzről és néhány percig kevergessük, majd tegyük vissza a tűzre és ismételjük meg néhányszor. Addig kell ismételgetnünk ezt a folyamatot, míg a szappan szilárd masszává nem áll össze az edényünkben. Ettől kezdve folyamatosan kevergessük. Most jött el a pillanat, hogy illatosítsuk vagy színezzük a szappanunkat.

Az összetevők súlyaránya a következő: 1 egység víz, 1 ½ egységnyi olívaolaj, ½ egység pálmazsír, 1/3 egység kókuszvaj, 1/5 rész kakaóvaj, 1/3 egység NaOH (lúg). Illatosításhoz olajos illatosítót használjunk (illóolajat). A szappanfőzés veszélyes munka, a fent vázolt egyszerűbb módszerek bármelyikével hasonló és sokkal biztonságosabb eredményt érhetünk el. Jó munkát!