Egyhangúság
A nagy tömegek konyhája mindenhol egy-két fontos növényre épült, ami például Mezopotámiában az árpa és a datolya volt, annak Amerikában a kukorica és burgonya, Kínában a rizs, máshol a jam felelt meg és így tovább. Az étkezés a mai konyhához képest egyhangú volt, középpontjában a kásával és lepénnyel illetve a csaknem mindig ugyanúgy készített hússal, mártással. Ezért nagy jelentőségük volt a fűszereknek (Közel-Keleten fokhagyma, hagyma, koriander, kömény, mustár, Távol-Keleten bors, fahéj), amelyekkel élvezhetőbbé tették az ételeket. Édesítésül a Közel-Keleten mézet, Távol-Keleten a cukornádból nyert cukrot használták.
Lakomák
A fűszereknek fontos szerepük volt az előkelők jóval változatosabb konyhájában is. A nagy kereskedővárosok kiváltságosai messzi földről hozott halakkal, vadakkal, madarakkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel töltekezhettek. A vadászat és vadhúsfogyasztás is kiváltsággá válik. A nagy, zenészeket és táncosnőket felvonultató társasági lakomák Mezopotámiától Rómáig jól ismertek, azzal a különös római szokással együtt, hogy gyakran kiöklendeztek egy-egy adagot, hogy újakkal cserélhessék fel, pusztán az evés érzéki öröme kedvéért. Ez azonban a szűk elit kiváltsága volt ott is, nem általánosan jellemző; a proletárok a "cirkusz" mellé Rómában is elsősorban "kenyeret" kértek, és ez akkor valóban kenyeret, vagy legalábbis gabonát jelentett. A pórnép "lakomái" ünnepi étkezései (például halotti tor vagy ünnep esetén) elsősorban abban különböztek a szokásos étkezésektől, hogy ilyenkor húst is ettek.
Feladat
Mit jelent itt a jam?
- más néven édesburgonya, ázsiai gumó
- gyümölcs Amerikában, gyakran befőzték, innen a dzsem elnevezés
- pázsitfűféle Dél-Európában, hasonló a búzához, csak kisebb
Megoldás
Mit jelent itt a jam?
- más néven édesburgonya, ázsiai gumó
- gyümölcs Amerikában, gyakran befőzték, innen a dzsem elnevezés
- pázsitfűféle Dél-Európában, hasonló a búzához, csak kisebb