Legenda vagy valóság? A Bermuda-háromszög titkai
2012/05/24 08:00
3914 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mindenki hallott már a Bermuda-háromszög rejtelmeiről, eltűnt hajókról, repülőgépekről. Vajon megalapozottak ezek a történetek és tényleg  létezik az Atlanti-óceánon ez a veszélyt rejtő terület, vagy az egész nem több, mint egy legenda? 

bermuda_520

A háromszög – mint jelenség

Az Ördög-háromszögeként is emlegetett terület az Atlanti-óceánon húzódik az északi szélesség 28.613 és a nyugati hosszúság 70.576-os koordinátáknál. A Bermuda és Puerto Rico szigetek mellett Miami partjai adta harmadik pont közötti területet szokás Bermuda-háromszögként emlegetni. Ám ez a kifejezés nem jelöl valós földrajzi területet, hiszen az Egyesült Államok nem ismeri el a rejtélyes alakzatot, így az valójában nem is létezik. Csupán a rejtélyes eltűnéseket vizsgáló számos dokumentum és regény nyomán vált a köztudat részévé a Bermuda-háromszög. (Első alakalommal Vincent Hladis egyik cikkben említette ezen a néven a területet.)

Valódi jelentőséget a második világháborús légitámadásokban szerzett a Bermuda-háromszög, ám már az 1800-as években is akadtak eltűnések és katasztrófák, melyek ebben a térségben történtek. Egyes kutatók aztán egészen Kolumbusz utazásának idejére is visszavezettek eltűnéseket. Ám a megjelent irodalom korántsem nevezhető szakmailag megalapozottnak. A szerzők sok esetben hajlamosak túlzásba esni: túl sok a megalapozatlan tény, a tudományos-fikció ihlette sztori, a természetfeletti és elvont magyarázat.

Szintén probléma, hogy a „legenda” kutatói hajlamosak az eltűnéseket és baleseteket együtt kezelni, pedig nem létezik ugyanolyan pilóta, ugyanolyan időjárási körülmény, sőt ugyanolyan gépek sincsenek, így az esetek egyénenként változóak. A téma kutatói hajlamosak továbbá nem a területen történt baleseteket és eltűnéseket is a háromszög számlájára írni. A legobjektívebben Lawrence David Kusche könyve foglalkozik a témával. A szerző nem csak magyarázatot keres az eltűnésekre, de kutatja is a balesetekhez vezető körülményeket, így vizsgálja az időjárással kapcsolatos előrejelzéseket, beszél a szemtanukkal, érintettekkel, foglalkozik a hatóságok szakvéleményével. A könyv konklúziója, hogy egy megmagyarázhatatlan eltűnés sem történt a térségben.

A ’70es évek közepén a Bermuda-háromszög az érdeklődés középpontjába került. Sokan beleásták magukat a témába és könyveket, cikkeket, tanulmányokat publikáltak, megalapozatlan áltudományos magyarázatokkal próbáltak sikert aratni népszerűsítve írásaikat. A sajtó és a média felkapta a témát, és ahogy lenni szokott egyre bugyutább magyarázatok láttak napvilágot. Volt, aki az elsüllyedt Atlantiszt hozta összefüggésbe az eltűnésekkel, és volt, aki az ufókra fogta a sorozatos eltűnéseket.

Események

vihar_200 A most következő pár esemény csak néhány azok közül, melyeket dokumentáltak. A szenzációra éhesek ide kattintva még több eltűnést és rejtélyes katasztrófát olvashatnak.

2000. január 5 – én Florida partján egy kis repülőgép megjelent a közeli repülőtér radarján, ám csak kilenc másodpercig volt látható. A tízedik másodpercben a radar nem vette a jelet. A gép sosem került elő.

1999. május 12-én egy másik gép a Bahamákon készült leszállni. A pilóta az irányító központtal beszélt, mígnem a radar már nem mutatta többé a gépet. Fél óra múlva újra felbukkant, ám ami ezután történt, nem magyarázható semmivel. A pilóta 30 méter magasságban megfordult a saját tengelye körül, 400 méter magasba emelkedett, és végleg eltűnt.

Miamiban egy család hajóval indult a Bahamákra, hogy üdülőházat vásároljanak, de sosem érték el úti céljukat. Egy másik alaklommal egy jacht indult Miami felé, és bár a látási és az időjárási viszonyok a legkedvezőbbek voltak, a hajó egyik pillanatról a másikra eltűnt.

A legfurcsább az a hajó volt, mely egy Bermuda-partjaihoz közeli versenyben vett részt. Bár a hajó nem süllyedt vagy rongálódott meg, kikötésekor 19 utasa már halott volt.

Több repülő beszámolt egy akadályról, amivel a magasban szembekerültek. Erről rádiófelvételek is fennmaradtak. A pilóták rendre megpróbáltak irányt váltani, de az akadály minden irányban velük szemben volt.

Tények és magyarázatok

A térségre jellemzőek a gyakori és kiszámíthatatlan viharok. Hurrikánzónaként is szokás emlegetni az Atalanti-óceán ezen szakaszát, melyet erős köd és párás levegő is jellemez. A térségben gyakori a mikrobörszt, a pilótákra igen veszélyes szélviharokkal és erős széllökésekkel kísért időjárási jelenség. Továbbá jellemző az erős elektromosság is, ami szintén a viharok számlájára írható.

viharfelho_200 A hurrikánszezonok, a sokszor kedvezőtlen és gyakran változó időjárási viszonyok ellenére a Bermuda partjainál, Costa Rica és Miami közötti térség semmivel sem veszélyesebb vidék, mint bármely más terület az óceánokon.

Szokás emlegetni, hogy közel ezer eltűnés és baleset történtét már itt, arról azonban talán kevesebb szó esett, hogy milyen fontos átmenő forgalom zajlik erre kereskedelmi és turisztikai szempontból is. Bermuda reptere több mint 50 ezer járatot indít és fogad évente. Valójában az eltűnések aránya alacsony a térségre jellemző forgalomhoz képest.

Gyakran előfordul az is, hogy egy máshol eltűnt hajó, vagy roncs a háromszög pontjain bukkan fel, így azt rögtön a Bermuda-háromszöghöz kapcsolják. Emellett a terület is segíti a félretájékozódást a pilóták és a kapítányok számára ismétlődő felszíne miatt.

A természeti erők sem mindig alakulnak kedvezően: a Golf áramlat keltette hullámok a keleti partoknál, valamint az északról délre haladó viharok találkozásával akár több tíz méteres hullámok is kialakulhatnak. Ezek feltérképezésére működik egy óceánlabor, mely a területet pásztázva méréseket végez és igyekszik feltérképezni az óceánt, majd számítógépes szimulációkkal kiszűrni az esetleges baleseteket.

Az iránytűk és műszerek megállása, az elektronikai meghibásodás egyike azoknak a tényeknek, melyekre még nem született magyarázat, bár a tudósok a viharok által keltett infrahangokra gyanakodnak, ezek ugyanis befolyással lehetnek a műszerek viselkedésére.

A kép forrása: wikipédia

Te mit gondolsz a Bermuda-háromszögről? Megalapozott a félelem, vagy az egész csupán szenzáció? Mondj véleményt kommentben!