Lehetsz Te is költő!
2013/03/18 20:12
3972 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

„Az irodalom a legeslegjobb, ami az emberiség tulajdona. A költészet az irodalom lelke, a legmagasabb rendű koncentrációja mindannak a nagyszerű dolognak, ami csak a világban és az emberben létezik. A lélek egyetlen tápláléka.”

/Ljudmila Ulickaja/

nagy_l_szl_k_pvers_jp_converted Nagy László képverse (forrás: www.mek.oszk.hu)

A tavasz első napja, március 21-e a Költészet Világnapja. A marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára, Naima Tabet 1998-ban az UNESCO-hoz intézett levelében kérte a nemzetközi költészeti nap kijelölését, melyet 1999 óta ünnepelünk. A költészet világméretű támogatása mellett a fő cél az, hogy a versek által támogassák a nyelvi különbségeket, s felhívják a figyelmet a veszélyeztetett nyelvekre. Ezen a napon minden ország a saját eszközeivel, a nem-kormányzati szervek aktív részvételével, nyilvános és civil szervezetek aktív bevonásával emlékezik meg. Nem azonos a Magyar Költészet Napjával (április 11.).

Kalligrammák

Különleges formájú versek a kalligrammák. Ezek tulajdonképpen képversek, melynek szakaszai, sorai, betűi úgy helyezkednek el, hogy valamilyen kép, alakzat rajzolódik ki belőlük. Az elnevezés Guillaume Apollinaire-től származik, 1914-ben jelent meg „Kalligrammák” című kötete, melyben képkölteményeit gyűjtötte egybe. A calligramme szó a calligraphie (szépírás) és a télégramme (távirat) szavak összetételéből alakult ki.

Ezt a különös műfajt már az ókori görögök is ismerték. Epikus vagy drámai alkotások verses betéteiben alkalmazták, a versek között van olyan, mely tojást, szárnyat vagy fejszét formáz. A verselés e fajtája a további történelmi korokban is fennmaradt, ám a megjelenített forma gyakran változott: a rómaiaknál gyakori a háromszöget formázó költemény, a középkorban megjelennek a kereszt alakú versek, a reneszánsz irodalomban szív, láng, fegyver, kard, madár, virág formákkal is találkozhatunk.

A kalligrammának több típusa ismert. Van olyan, ahol versszöveget rendez el képszerűen a szerző, egy másik típusban a betűsorok és a képi elemek együttes tartalomként jelennek meg. A műfaj fénykorát mégis a 20. századi avantgárd irányzatokban élte.

Az első magyar képverset Janus Pannonius írta latin nyelven a 15. században, a műfaj jeles képviselői még Kassák Lajos, Radnóti Miklós, Weöres Sándor, Nagy László. 

Versre fel!

A Sulinet animációja lépésről lépésre bemutatja, hogyan születik egy kalligramma. A látottak alapján szerkesztőnk segítségével Te Magad is szabadjára engedheted a fantáziád, és készíthetsz képverset.