London tetején
2001/04/02 08:00
1727 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Európa legmagasabb tornyát építheti fel Renzo Piano építész Londonban, ha megkapja az építési engedélyt. A London Bridge metróállomás közelébe tervezet 300 méter magas kolosszussal a magas épületek új nemzedéke születhet meg, amelyek a londoni után más európai városok látképét is átalakíthatják.

London tetején

Európa legmagasabb tornyát építheti fel Renzo Piano építész Londonban, ha megkapja az építési engedélyt. A London Bridge metróállomás közelébe tervezet 300 méter magas kolosszussal a magas épületek új nemzedéke születhet meg, amelyek a londoni után más európai városok látképét is átalakíthatják.

Piano a Temze déli partján, Southwarkban, a London Bridge metróállomás mellett tervezi felépíteni a 66 emeletes, egy kicsivel több, mint 300 méter magas "házat" (ez kb. tízszer olyan magas, mint az itthon megszokott tízemeletes paneltömbök), amelynek tetején ráadásul még egy 129 méteres tévéantenna is helyet kap majd. A felhőkarcoló megálmodásakor a templomtornyok, illetve az egykoron a Temze ezen partján garmadával horgonyzó hajók vitorlái és árbocai ihlették Piano mestert.

A The Telegraph című angol lap szerint az alsó 27 szinten irodák, a felső 15 emeleten pedig szállodák és magánlakások kapnának helyet. A kettő között pedig egy kilátó-galéria, előadótermek, bárok, éttermek működnének. Ez lenne a "legmagasabb lakott szint". A főépülethez egy melléképület is csatlakozna, ebben egy óriási - nyitott káposztára emlékeztető - radiátort helyeznének el, ami a szél erejét használná fel az építmény fűtésére. Piano szerint a hagyományos irodaházakhoz képest fele annyi energiát igényelne tornya, ráadásul életet lehelne az egy fejlődő városhoz képest meglehetősen elhanyagolt Southwarkba.

A toronyépületeknek meglehetősen rossz hírük van, gyakran az "arrogáns hatalom" szimbólumainak tartják őket, mivel rendszerint a világtól elzárt irodákat helyeznek el bennük. "Egy toronyépületnek nem feltétlenül kell 'rossznak' lennie" - vallja Piano. - "Ez tulajdonképpen egy függőlegesen épült város. Az önző irodaházaknak valóban rossz hírük van, ezek mindegyike egy teljesen zárt világ. Az én tornyomban azonban tízezer ember élne és dolgozna - a nap 24 órájában lenne benne élet. "A felhőkarcoló pénzügyi hátterét egy brit üzletember, a Sellar Property Group tulajdonosa, Irvine Sellar intézi. Kettejük agyából pattant ki az óriástorony gondolata, a londoni főpolgármester, Ken Livingstone pedig lelkes híve az igazán magas épületeknek. Szerinte ezek modern arculatot kölcsönöznek a brit fővárosnak. Londonban jelenleg egyetlen hivatalos rendelkezés sem szabja meg, milyen magasra nőhetnek az új házak, és Geoff Noble, az angliai kulturális örökséggel foglalkozó szervezet igazgatóhelyettese szerint a London Bridge Tower terve is bizonyítja, hogy sürgősen szükség van világos szabályozásra.

Ha felépül, a London Bridge Tower lesz a világ hatodik legmagasabb épülete. Összehasonlításképpen a New York-i Empire State Building 380, a World Trade Center (Világkereskedelmi Központ) 411,5, a chicagói Sears toronyház pedig 443 méter magas, a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban lévő 88 emeletes Petronas ikertornyok pedig 452 méteresek. Utóbbi különlegessége, hogy 41. és 42. emeletüket "égihíd" köti össze, 170 méterrel a föld felett.

De Európában sem kell messzire menni: a párizsi Eiffel-torony alig alacsonyabb, mintegy 300 méteres, a Commerzbank frankfurti főhadiszállása pedig nincs 120 méter. A londoni épületek közül azonban a Bridge Tower messze a legmagasabbra nyúlik majd. A brit főváros büszkeségei, a Szent Pál katedrális "csak" 108 méter, a spanyolverő Horatio Nelson admirális emlékműve a Trafalgar Square-en pedig alig magasodik 50 méter fölé, a torony "névrokona", a Temzén átívelő híres Tower Bridge pedig 70 méteres. London jelenlegi legmagasabb épülete a One Canada Square-en álló Canary Wharf irodaház közel 182 méter magas, a 2000. év tiszteletére a parlamenttel és a híres Big Bennel szemközt felépített, a világ legnagyobb óriáskereke, a London Eye pedig 135 méter magasra repíti utasait.

(Kőszegi Adrienn)