Madagaszkár királynője
2014/11/26 08:00
726 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Napjainkban Madagaszkárról gyakorlatilag mindenkinek a rajzfilm jut eszébe. Esetleg a tájékozottabbak hallottak már Benyovszky Móricról. Ő, a messzire szakadt, kalandos életű hazánkfia a sziget uralkodója is volt egy rövid időre, nem is akárhogyan, a bennszülöttek 1776-ban királyukká választottá. Azonban a hatalmas szigetország igazi története sokkal érdekesebb, mint az a pingvinek kalandjaiból kitűnik. Ugyan ki hallott már Madagaszkár rettegett, véres kezű királynőjéről I. Ranavalonáról?

Megérdemelt jelzők?

A királynőt illető jelzőkkel kapcsolatban felmerülhet a szenzációhajhászás gyanúja. Rettegett és véreskezű lenne egy nő, lehetséges ez? Mint ahogy azt számtalan történelmi példa is mutatja: igen, lehetséges. Nézzük mivel érdemelte ki ez a madagaszkári nő ezt a hírhedtséget. Szegénysorból emelkedett fel a szigetország trónjáig. Szemrevaló teremtésként fogadta örökbe az uralkodó, és végül a trónörökös, Ramada herceg egyik, nem túl sok figyelemmel kitüntetett felesége (ágyasa) lett. Innen aztán kacskaringós, számtalan hullával kikövezett úton jutott a hatalom csúcsára.

Ismerkedés a modernizációval

Hogy miként sikerülhetett ez neki, ahhoz egy nyúlfarknyi történelmi kitekintést kell tennünk. I. Ranavalona 1782 körül született, abban a korszakban, amikor az európai hatalmak elkezdték kiépíteni gyarmatbirodalmaikat. Sok nép ismerkedett meg a modernizáció akkori áldásaival, és voltak akiket ez csodálatra sarkallt, míg másokban erős ellenérzést keltett. Ez utóbbiak közé tartozott a mi királynőnk is. Míg férje, a herceg a modernizáció pártján állt, Ranavalona maradt volna a hagyományos madagaszkári élettempónál. Ez az egzisztencialista szembenállás azonban a 40 éves herceg hirtelen halálával el is dőlt.

ranavalona520

Sötét fellegek a sziget felett

Madagaszkár trónja körül addig is elcsordogált már néhány pataknyi vér, de az igazi rémtörténet csak ekkor veszi kezdetét. 1828-at írunk ekkor, Ranavalona 40 év körül van, gyermeke még nincs. Az uralkodáshoz való érzékét mutatja, hogy a hadsereg segítségével gyorsan magához ragadja, azt amit ilyenkor szokás: a hatalmat. Kezdetét veszi Madagaszkár legsötétebb időszaka.

Az újdonsült uralkodó első intézkedése rokonai ellen irányult, megboldogult férje teljes vérvonalát törölte az élők sorából. A korabeli beszámolók szerint sok kivégzésen személyesen is részt vett, és örömmel töltötte el a lehetséges trónkövetelők kiiktatása. Pedig azok válogatott kegyetlenséggel voltak végrehajtva: mindennapos volt az élve megnyúzás, megfőzés, keresztre feszítés, lefejezés és máglyahalál. Nem csupán személyes ellenségei voltak veszélyben, aki álmában megjelent, annak valamiféle madagaszkári babona miatt, szintén meg kellett halni.

Áldott állapotban

1829-ben Ranavalona váratlanul állapotos lett, a korona már így került a fejére, legálisan, nem is akármilyen indokkal! A gyermek apja ugyanis – legalábbis saját elmondása szerint – a néhai uralkodó volt, aki a gyermek születése idején már 14 hónapja halott volt. Az igazi apa kilétét homály fedi, annál is inkább, mert a királynő sok férfival tartott közelebbi kapcsolatot. Akik közül jópáran az életükkel fizettek azért, ha félre mertek lépni.

Nem egyértelmű megítélés

Politikai programja egyszerű volt, ki a keresztényekkel és idegenekkel az országból. Üldözött mindent, aminek haladó szellemiségű férjének köze volt. Ehhez népében elég sok támogatóra lelt, a madagaszkári törzsek vezetői féltették hatalmukat a keresztényektől, akarata könnyen érvényesült. Országa bezárult, ami a mi szemszögünkből nézve nem jó dolog. Azonban jelentősen árnyalja a képet, hogy Madagaszkáron  I. Ranavalona nem számít egyértelműen negatív történelmi szereplőnek. Annak ellenére sem, hogy egyes számítások szerint uralkodásának népe egyharmada áldozatul esett. Mi szól mégis mellette? Az, hogy egy ideig feltudta tartóztatni a gyarmatosító törekvéseket, országa független maradt. Tekintélyét az is jelzi és növeli, hogy könnyedén kikosarazta Zanzibár szultánját, amikor az megkérte a kezét.