Magyarország a tudás központja lehet
2007/12/10 08:00
316 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európai Bizottság 2006-ban döntött arról, hogy 2008-ba felállításra kerül egy Európai Technológiai Intézet, amelynek feladat az európai tudományos munkák közös összefogása lenne. Hazánk szívesen adna otthont a tudásközpontnak, amennyiben azt az Unió is támogatja.

tudas1 Az Európai Technológiai Intézet ötletét az amerikai Massachussets Technológiai Intézet adta, s hasonlóan az ottani működés szerint, az európai intézet feladat is az lenne, hogy összefogja az egyetemeket, kutatóintézeteket valamint a nagyvállatokat, hogy létrejöhessen egy olyan együttműködés, amelynek köszönhetően az Európai Unió képes lesz versenybe szállni a technológia terén, mind Japánnal mind pedig az Egyesült Államokkal. Az intézet ötlete már 2005-ben felvetésre került, s ugyan néhány tagállam nem támogatja az elképzelést, a többség mégis fontosnak ítéli meg, hiszen az innováció terén van némi hátránya az Európai Uniónak.

Az Európai Technológiai Intézet szervezeti felépítését tekintve, a Bizottság egy kétszintű modellt, egy 15 fős igazgatótanácsot és 6 tudományos innovációs közösségből felépülő intézményi struktúrát képzelt el. Az igazgatótanács jogi személy lenne, melyben arányosan foglalnának helyet a tudományos élet képviselő, valamint a vállalati szektor is képviseltetné magát, mintegy hangsúlyozva a közös összefogás fontosságát és jelentőségét az innováció érdekében. Az egész intézmény létszámát tekintve nagyjából hatvan főből állna, az itt dolgozók feladata lenne többek között a stratégiák kidolgozása, értékelése valamint az adminisztratív feladatok ellátása.

Az innováció szempontjából fontos tudás közösségek meghatározása és azok tevékenységének nyomon követése is az intézet dolgozóira hárulna. Az Európai Unió 2013-ig hat tudásközösség létrehozását javasolja, amelyek tevékenységüket tekintve egy-egy kutatási terület köré szerveződnének, és itt helyet kapnának a tudományos élet legfontosabb szereplői, illetve a vállalati szféra szereplői is részt vennének benne.

tudas2 Egy nemrég született döntés alapján az Európai Technológiai Intézet 2008 és 2013 között mintegy 309 millió eurós költségvetésből gazdálkodhatna, viszont a Bizottság számít némi tagállami támogatásra is, főként azért, mert ez az összeg a mezőgazdasági támogatásokra szánt forrásokból lett átcsoportosítva. Az intézet felállításának kezdetén Brüsszelben működik majd, de Magyarország szívesen adna otthont az intézetnek, amennyiben ezt a többi tagállam, a Parlament és a Bizottság is támogatja. A végleges székhely kiválasztására azonban csak akkor kerül majd sor, ha a működéshez szüksége minden szempont elbírálásra került, és a Technológiai Intézet felállítása előtt szabaddá válik az út.

Az intézet ötlete nem élvezi minden tagállam rokonszenvét, úgy ahogy ezzel kapcsolatosan a tudományos életben is találkozhatunk negatív felhangokkal. Sokan úgy vélik ez csak egy újabb bürokratikus szervezet lenne az Unió életében, amely az intézet tevékenységének tekintetében sok átfedést mutat a jelenleg is működő kutatási és innovációs programokkal. Európai Technológiai Intézet tehát lesz, kérdés csupán, hogy melyik országban?

Magyarország ugyan szívesen lenne a tudás központja, viszont nem a pozitív irányba billenti a mérleget az a tény, hogy a bruttón nemzeti jövedelmének csak 0,9 százalékát fordítja kutatási célokra. Viszont hasonlóan negatív ítélhetjük meg az összeurópai képet a kutatásfejlesztés terén, hiszen amíg az Egyesült Államok vagy Japán 2-3 százalékot fordít kutatási célokra, addig az Unióban az erre szánt összeg nem haladja meg a GNI 1,9 százalékát, vagyis szükséges a hatékony fellépés, ha az Unió versenybe akar szállni a két technológiai nagyhatalommal.