Meddig tart még a tél? Megmondja Phil, a mormota!
2024/02/02 16:08
649 megtekintés

Sok nép kultúrájában megfigyelhető, hogy az állatok viselkedéséből az időjárás alakulására vonatkozó következtetéseket vonnak le.

phil Mi magyarok is bővelkedünk az efféle népi hiedelmekben, se szeri se száma a rövidtávú időjárás jóslatoknak. Ki ne hallotta volna, hogy esőt jelez, ha a hangyák nyüzsögnek és ha alacsonyan szállnak a fecskék, vagy hogy vihar közeledtét jelzi a madarak hirtelen elcsendesedése. Most, február első napjaiban már elegünk van a sötétségből, vágyunk a napsütésre, szeretnénk tudni, hogy meddig kell még elviselnünk a hideg, borús napokat és mikor robban be a megújulást hozó tavasz. Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján kíváncsian várjuk, hogy előbújik-e a medve a barlangjából. A néphagyomány szerint, ha a maci meglátja az árnyékát, visszabújik a vackába. A csalóka napfény annak a jele, hogy a tél még nem tombolta ki magát és még várni kell a tavaszra. Ha azonban felhők takarják el a napot, akkor az a tél végének közeledtét jelzi.

Kicsoda Phil, a híres mormota?

De hogy jön ide egy mormota? Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai Punxsutawney városka mormotája minden évben február 2-án megjósolja, hogy mennyire fog elhúzódni a tél. A hagyomány eredete régre nyúlik vissza. Az Észak-Amerikába érkező német telepesek eredetileg sündisznó segítségével jósolták meg a tél hosszát. Azonban Pennsylvániában már a mormota vette át a sündisznő szerepét, az első mormota napot az 1840-es években tartották az itt élő német közösségekben. Ma az Egyesült Államokban és Kanadában évente megünneplik ezt az eseményt.

A mormota nap Punxsutawney-ban

Minden évben ezen a napon a szmokingot viselő gazdái bekopognak Phil odúján, kihívják az állatot, meghallgatják, hogy az mit suttog a fülükbe, ezután az izgatottan várakozó tömegnek továbbadják a jóslatot, miszerint vagy tovább tart a tél még 6 héttel, vagy közeleg a várva várt tavasz. Mindez persze egy show, egy szórakoztató műsor keretében történik, amely ma már hatalmas turistalátványossággá nőtte ki magát. Az, hogy mindez valóban hogyan történik, jól látható a Groundhog Day (Idétlen időkig) című amerikai vígjáték egy jelenetéből. Az igazi klasszikussá vált, 1993-as film jelentősen hozzájárult Phil és a hozzá kapcsolódó hagyomány ismertségéhez. A Bill Murrey főszereplésével játszódó film nagyon szórakoztató, érdemes megnézni.

Végül de nem utolsó sorban, ha kíváncsi arra, hogy az idén mit jósolt Phil, a mormota és hogyan zajlott a ceremónia, megnézheti az alábbi videóban: