Megtalálták a világ legrégibb városát?
2002/02/13 00:00
1267 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A felfedezés a véletlenül műve volt, de ha a feltételezések beigazolódnak, a mezopotámiai Uruk elveszti dicsőségét. A hír Indiából érkezett. Az ország észak-nyugati partjainál lévő Cambay-öbölben a National Institute of Ocean Technology geológusai egy régi város maradványaira bukkantak.

Szenzációs felfedezés az Indiai-öbölben

"Több mint 10 ezer évvel ezelőtt India nyugati partjainál a tenger szintje 100 méterrel alacsonyabb volt."

A múlt év májusában a szennyezés fokát mérték az öbölben, amikor az érzékelők által közvetített képek 40 méterrel a tenger szintje alatt lévő geometrikus struktúrákat mutattak. A láthatóan ember alkotta építmények nagyon hasonlítanak azokra az Indus völgyében talált, Kr. e. 2500 éves városmaradványokra, amelyek "vízi civilizáció" gyűjtőnéven lettek ismertek. A Cambay-öböl mélyén lévő várost is fürdőmedence és csatornák jellemzik, mellettük azonban egy fellegvár, épületalapok, udvarok, lépcsők körvonalazódtak.

A geológusok rögtön arra gondoltak, hogy egy újabb "vízi" várost találtak, amely talán a földrengés következtében süllyedt a tengerbe és újabb kutatásokat végeztek. Sajnos az öbölben az áramlatok túl erősek ahhoz, hogy búvárok tudjanak lemerülni, ezért novemberben, a második kutatási fázisban újra meg kellett elégedniük az érzékelőkkel és olyan egyéb eszközökkel, amelyek képesek tíz méter mélyen behatolni a tengerfenékbe. Így sikerült azonosítani egy régi folyómedret, amelyet 9 km-en át lehetett követni. És mind a 9 km. hosszúságon újabb és újabb épületek nyomaira bukkantak. Markolóval felszínre hoztak kerámiákat, gyöngyöket, csontokat, fogakat, véséssel díszített fadarabokat. Ez utóbbiakról C-14 teszttel megállapították, hogy 9500 évesek. Uruk "csak" 5.500 éves!

Kamles Vora régész, a kutatóintézet munkatársa szerint ismert tény, hogy 11.500 évvel ezelőtt India nyugati partjainál a tenger szintje száz méterrel alacsonyabb volt, mint ma. Később, a hőmérséklet emelkedése miatt fokozatosan növekedett és a jelenlegi szintet kb. 6 ezer évvel ezelőtt érte el. A most megtalált város, tehát 9500 évvel ezelőtt még szárazon lehetett. (gluck)