Megyei könyvtár Szolnokon
2002/06/12 08:00
870 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha valaki Szolnokon vagy Szolnok környékén lakik, ne mulasszon el betekinteni az ország egyik legjobb könyvtárának falai közé - sőt a lapok közé is. A patinás épületben működő könyvtár kitűnő zenei gyűjteménnyel rendelkezik, helytörténeti gyűjteménye kiemelkedő, a drága, éppen ezért kisebb könyvtáraknak beszerezhetetlen külföldi kiadványok sokaságával rendelkezik.

(A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár)

A zenei gyűjtemény egyre nagyobb hányadát teszik ki az új beszerzésű CD-k. A tekintélyes méretű videoanyag főként klasszikus alkotásokat tartalmaz, hazaiakat és külföldieket egyaránt, melyek kölcsönzői beszerzése egyébként még egy ilyen nagyobb városban is nehézségekbe ütközne. Bizalmas információként közlöm, hogy a kötelező középiskolai olvasmányok számos példánya megtalálható itt videofeldolgozásban - vagyis szinte mind.

A szakkönyvek listája szinte teljes - a könyvtár ugyanis minden látókörébe került magyar nyelvű szakkönyvet beszerez, és rendszerint a Magyar Nemzeti Bibliográfia alapján dolgozik. Ezen felül beszerzi a Magyarországról szóló, de külföldön, idegen nyelven megjelent kiadványokat is.

A könyvtárban elérhető az Internet, valamint modern keresőrendszer áll az olvasók szolgálatára. A könyvbarátok számára nyilván fontos információ, hogy tekintélyes mennyiségű kézikönyvtári anyag található a polcokon. Az olvasótermek tágasak, napsütésesek, a falakat képek díszítik, a termeket növények teszik barátságossá. Fénymásolás és fotómásolatok készítése természetesen lehetséges, és helyben megtekinthetők a fontosabb videofelvételek is. A könyvtár nagy hangsúlyt helyez saját maga rendezvényekkel való népszerűsítésére, szinte minden hétre jut egy-egy kiállítás, rajzversen, felolvasóest.

Maga az épület a Kossuth téren található, és története igen érdekes. Szolnoknak ugyanis 1720- ban még csak 1500 lakosa lehetett, s csak a század közepén emelték a téren az első jelentős épületet: a városházát, melynek mai környékén találjuk a könyvtár épületét is. A tér észak-keleti sarkán az 1700-as évek közepén húzták fel a "Fehér ló" fogadót is. Ez az épület a tér házainak mai homlokzati síkján állt egy évszázadnyi időn át, majd a XIX. század közepén megnagyobbították, elfoglalva ezzel a tér egy újabb részét.

A fogadóban 1819-ben Ferdinánd trónörököst is megvendégelték, 1845-ben Széchenyi István időzött falai között, de megfordult itt Kossuth Lajos és Hermann Ottó is. A téren, mely a XX. század közepéig piacként szolgált, felépült a Királyi Szálló és a Városháza is. Ekkor építették fel a fogadó helyén Hofhauser Antal tervei alapján a Pénzügyi palotát, mely a megyeszékhellyé vált város számára nélkülözhetetlen volt. Erre később még egy szintet építettek. Ezt az épületet újították fel 1997-98-ban és helyezték el benne a könyvtár állományát.