Mezőgazdasági támogatások az Unióban
2007/12/10 08:00
434 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európai Unió közös agrárpolitikájának legfőbb szempontja, hogy szabályozza az uniós mezőgazdasági termelést, javítsa termékei minőségét, szinten tartsa az árakat, illetve támogatást nyújtson a mezőgazdaságból élőknek, illetve az ott dolgozóknak. De hogy honnan, és milyen formámban lehet támogatáshoz jutni, arról olvashatnak a következő írásban.

mezo1 A mezőgazdaság illetve a vidékfejlesztés támogatása egyrészt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból valósul meg, másrészt pedig a Közös Agrárpolitika nyújtotta támogatáson keresztül érhetők el a tagállamok számára. A Közös Agrárpolitika által elérhető támogatások:

  • közvetlen termelői támogatások;
  • a piacok stabilizálását szolgáló intervenciós és exporttámogatások;
  • beruházási támogatások;
  • szerkezetváltást, környezetvédelmet,
  • vidékfejlesztést szolgáló egyéb támogatások.

A magyar mezőgazdaság szereplő a 2004-es csatalakozást követően fokozatosan jutnak hozzá a közvetlen termelői támogatásokhoz. Ez részben a megművelt területek nagysága, az állatállomány létszáma, illetve tejkvóta alapján jár a gazdák számára. 2007-ben az igényelhető összeg nagysága az EU15-ök számára kijáró támogatása 40 százaléka. Az idei évtől azonban egységessé válik a rendszer, vagyis az új elvek mentén az a cél, hogy a mennyiségi termelésről, minőségi termelésre, vagy adott esetben jövedelmezőbb tevékenységre való áttérésre ösztönözzék a mezőgazdasági szereplőket.

Emellett számtalan területen igényelhető a termeléstől elválasztható támogatás, így a hízottbika-tartásra, extenzifikációs szarvasmarhatartásra, a kedvezőtlen adottságú területen történő anyajuhtartásra, illetve anyatehéntartásra, de ez csak bizonyos feltételek megléte mellett vehető igénybe. A mezőgazdasági támogatások körébe tartoznak még a termeléstámogatások is, ilyenek például a szőlő-bor, zöldség-gyümölcs, stb. támogatása, amelyhez szorosan kapcsolhat az Unió harmadik országba történő exporttevékenységének szabályozása is. A vidékfejlesztési támogatások során a tagállamoknak, így Magyarországnak is eseteként gazdálkodói önrészt kell biztosítania.

mezo2 A vidékfejlesztésre lehívható támogatások forrása az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztés Alap, amely a támogatások felhasználhatóságának körét a következő szempontok szerint csoportosítja:

  • mezőgazdaság és erdészet versenyképességének növelése
  • vidéki környezet és termelőföldek minőségének megőrzése
  • a vidéki lakosság életminőségének javítása
  • vidék gazdasági tevékenységének diverzifikálása.

Az EU15-ök esetében a támogatható intézkedések köréhez olyan területek tartoznak, mint az agrárkörnyezetvédelem, a mezőgazdasági területek erősítése, a kedvezőtlen területek támogatása és a korai nyugdíjazás lehetősége. A 2004-ben csatlakozott tagállamok esetében viszont további területek támogatását rendelték el. Így támogatásban kell részesíteni a környezet és állatvédelemre irányuló célkitűzéseket, a megfelelő higiénia kialakítást célzó intézkedéseket, a munkavédelemre irányuló terveket, valamint az élelmiszer biztonságra irányuló tevékenységeket. A vidékfejlesztési politika az idei évtől egy egységes programozási és finanszírozási rendszerben működik tovább, így javítva annak átláthatóságát és koherenciáját. A mezőgazdasági támogatássokkal kapcsolatosan bővebb információ érhető el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.