Mindentudó Illemtudor - Az utcán
2003/04/29 08:00
632 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Még az utcán is viselkedni kell? A szabad levegőn nincsenek ugyan annyira merev illemszabályok, de azért mégsem mindegy, mit teszel, hogyan közlekedsz, milyen módon kérdezősködsz útbaigazításért. Mindenütt - ahol nem vagyunk egyedül - be kell tartanunk bizonyos szabályokat. Az utcán pedig nemigen lehetünk magunkban...

illem1 Az utcára kilépve biztosan téged is gyakran tölt el egyfajta szabadságérzés. Ez teljesen természetes dolog, ám azért nem árt figyelned arra, nehogy a jóleső érzésed másokból visszatetszést váltson ki. Azért, persze, nem kell megijedni, rengeteg illemszabályt valószínűleg te is ösztönösen betartasz.

illem2 Mindig ügyelj arra, hogy ne hívd fel magadra túlságosan a figyelmet! Egyrészt kellemetlen dolog, ha az emberek megbámulnak mint feltűnési viszketegségben szenvedőt, másrészt ízléstelenségre vall. Tehát ne öltözködj nagyon kirívóan! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bele kell simulnod a tömegbe, csak arról van szó, hogy maradj a jó ízlés korlátain belül!

Ne kiabálj, nevetgélj, ordítozz túl hangosan az utcán! Ha ismerőssel találkozol, és megálltok beszélgetni, mindenképpen vigyáznotok kell arra, hogy a beszélgetés témája és tartalma csak rátok tartozik. Éppen ezért csak annyira társalogjatok hangosan, amennyire ez egymás szavának megértéséhez szükséges! Ha másvalakit látsz vagy hallasz üvöltözni az utcán, messziről kerüld el, és ne próbáld meg kioktatni!

farsang3 Régi szabály, hogy utcán nem illik ismerkedni. Ma már ez így kicsit szigorúan hangzik, és nem is kell ennyire komolyan venni, de jó tudni, hogy az utcán való ismerkedés veszélyes is lehet. A modortalan leszólításokra nem érdemes reagálni, hanem célszerű sietve továbbhaladni, mintha semmit sem hallottál volna. Lányokra ez különösen vonatkozik, ugyanis a szemtelenkedők még a durva, elutasító válaszokat is nyereségként, esetleg hajlandóságként értékelhetik.

illem4 Megtörténhet az is, hogy egy barátoddal csevegsz éppen, amikor egy másik ismerősöd tűnik fel a színen, aki a barátodat nem ismeri, vagy máskor olyan is elképzelhető, hogy te veszed észre egyik barátodat egy számodra ismeretlen ember társaságában. Mindkét helyzetben illik bemutatni az egymást nem ismerő feleket egymásnak.

Ha ismerőst fedezel fel az utcán, lehetőleg ne üvölts túl hangosan utána, hanem inkább szedd a lábad, érd utol, és csak akkor szólítsd meg! Persze, ha túl messze van, és mindenképpen találkozni akarsz vele, akkor kiálts nyugodtan! Ha esetleg tévedtél, és csak hasonlított valakire, de mégsem ismered az illetőt, akkor sem kell kétségbe esni: köszönj illedelmesen, és kérjél elnézést, hogy összekeverted valakivel.

illem5 Olyan is előfordulhat azonban, hogy téged hisznek valaki másnak, és tárt karokkal üdvözöl egy olyan ember, akit még soha életedben nem láttál. Ilyenkor nem kell tiszteletlenül elküldeni (hiszen ez hasonló helyzetben neked sem esne jól), hanem légy vele megértő és kedves!

Sajnos, mostanában gyakran látunk az utcán koldusokat, hajléktalanokat. Természetesen nem kell szóba állnod mindenkivel, aki megszólít. Te döntsd el, hogy kinek a kérését hallgatod meg, és hogy tudsz-e neki segíteni a zsebpénzedből pár forinttal. Durva megjegyzéseket azonban semmiképpen se tegyél senkire, hiszen lehet, hogy nem is tehet arról, hogy ilyen szomorú helyzetbe került.

illem6 Idegen helyen járva gyakran kérünk segítséget másoktól, hogy megtalálhassuk úti célunkat. Ilyenkor minél udvariasabban szólítsd meg az illető személyt. Először köszönj, kérj elnézést a megszólításért, s csak azután tedd fel a kérdésedet! Bemutatkoznod ilyenkor nem kell. A felvilágosítás végén pedig feltétlenül köszönd meg az útbaigazítást, majd búcsúzz el!

Ha tőled kér valaki felvilágosítást, akkor segíts neki! Ügyelj arra, hogy csak a kérdéseire válaszolj! Ne kezdjél el bizalmaskodni, és ne tegyél fel tapintatlan kérdéseket (pl. miért keresi? vagy miért érdekli?) Ha nem tudsz segíteni, akkor fejezd ki sajnálatodat és menj nyugodtan tovább!

illem7 A falusi utca élete a várositól nagyban különbözik. Vidéken sokkal közvetlenebbek az emberek, és az a kialakult szokás, hogy mindenkinek köszönnek, akár ismerik, akár nem. A falusi emberek szinte kötelezően megszólítják az ismerősöket, és gyakoriak az ún. "kispados" beszélgetések (sokan azért ülnek ki a ház előtti padra, hogy az arra járókkal beszédbe elegyedhessenek). Egyszóval ne csodálkozz (még ha ez kicsit idegesítő is ilyenkor), ha vidéken járva valaki rád köszön, hanem nyugodtan köszönj vissza!

A tömegközlekedési eszközökön szintén érvényesek bizonyos illemszabályok, amiket érdemes betartani ahhoz, hogy megőrizhesd a jó közérzetedet, illetve a nyugalmadat. Jövő héten ezekről lesz szó. Tarts akkor is velünk!