Mutasd meg, milyen sokszínű a világ! - Pályázati felhívás
2007/11/07 08:00
875 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európai Unió és a világ legnagyobb ifjúsági tévécsatornája az MTV közös összefogással útjára indított egy pályázatot, amellyel a diszkrimináció elleni harc fontosságára szeretnék felhívni az emberek figyelmét. A pályázat a 2007 Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év és az ötödik éve folyó "A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen." elnevezésű figyelemfelkeltő kampány része. A pályázati határidő: 2007. december 8.

Az Európai Unió és a világ legnagyobb ifjúsági tévécsatornája, az MTV útjára indította közös pályázatát, melyre egy 30 másodperces szpottal hívta fel a nézők figyelmét. A pályázat lényege, hogy a nevezőknek az esélyegyenlőség előnyeire, és a diszkrimináció elleni harc fontosságára kell rámutatniuk. A pályázatot hirdető szpot arra buzdítja a nézőket, hogy olyan művekkel nevezzenek, melyek képet, videót és kollázst tartalmaznak, és témájuk a sokszínűség vagy az esélyegyenlőség. A kampány megnyitóján Vladimir Špidla, esélyegyenlőségi biztos elmondta: „A diszkrimináció leküzdése és a mindenkit megillető egyenlő bánásmód az EU alapvető céljai közé tartoznak. A kreatív pályázat kiváló eszköz a sokszínűség üzeneteinek közvetítésére, és nagyszerű lehetőség az MTV európai közönsége számára, hogy hangjukat hallassák, és EU-szerte bizonyítsák tehetségüket. Kíváncsian várjuk a beérkező pályaműveket!”

A pályázat a 2007 Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év és az ötödik éve folyó „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” elnevezésű figyelemfelkeltő kampány része. A nevezési határidő december 8-a, a győztest 2007. december 17-én hirdetik ki. A pályázatot hirdető rövidfilm elején egy arc látható, aminek részei – a feje, szája és orra – gyorsan változnak, így bemutatva a különböző etnikai származású, vallású, korú, szexuális beállítottságú és fogyatékossággal élő embereket, érzékeltetve az emberi faj sokszínűségét. A következő kockán fiatalokat láthatunk, amint egy művészeti alkotáson dolgoznak – a jelenet egy fényes, fehér háttérfüggöny előtt játszódik. Ezalatt egy hang arra buzdítja a nézőket, hogy nevezzenek a pályázatra, melynek fődíja egy 4000 € értékű, kétszemélyes utazás egy szabadon választott európai városba. A pályázat részeként elkészült

A Sokszínűség Városának honlapja is, melyet a www.eudiversity.com oldalról lehet elérni. Az ide látogatók regisztrálhatnak, feltölthetik alkotásaikat, és december 9-16. között szavazhatnak kedvencükre is. A legjobb művekből válogatás készül, melyet az EU figyelemfelkeltő kampányaiban használnak majd fel. Az Európai Unió 2003-ba indított el „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen kampánysorozatát, amely ez év decemberében ér véget. A program számtalan pályázaton, tájékoztató anyagok megjelentetésén keresztül, különböző rendezvényekkel kívánta hangsúlyozni és felhívni az európai polgárok figyelmét arra, hogy mennyire fontos a diszkrimináció elkerülése, a társadalom sokszínűsége.

Az Európai Bizottság egy kérdőíven keresztül szeretné felmérni az emberek véleményét, a kampány eredményességét, ezzel is segítve a szervezők további munkáját egy hasonló programsorozat megrendezésében. A kérdőív kitöltésére az alábbi linkre kattintva van lehetőség: http://www.stop-discrimination.info/index.php?id=7619. A kampány tehát 2007 év végén lezárul, amennyiben viszont több és bővebb információt szeretne megtudni „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen” és a 2007 Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év kampányairól, vagy le szeretné tölteni a pályázatot hirdető rövidfilmet, erre az alábbi honlapokon van mód: