Nemzetiségeink ételei - német ízek
Simon Tamás
2003/05/27 18:10
3186 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A 18. században Magyarországra tervszerűen telepítettek németeket. A Rákóczi-szabadságharc leverése után, s a török hódoltság idején elnéptelenedett terület nagy részére a bécsi udvar D.-Németországból hozott katolikus vallású telepeseket, elsősorban a rebellis magyarok ellensúlyozására.

A telepesek egy része a déli részeken, Bácska, Bánát, Torontál vármegyében, a kisebb rész a Duna jobb partján lévő elnéptelenedett falvakban ill. városokban (pl: Pécs, Buda, Pest) találtak új otthonra. A német lakosság földet és több évi adómentességet kapott. Magyarországon sváboknak is nevezik őket.

A betelepített németség magával hozta nemzeti szokásait. Mindemellett a dolgosságot, szorgalmat, a ház és konyha tisztaságának igényét, étkezési szokásaiban a mértéktartást, az étrend változatosságát.

Az egyik legnépszerűbb, legjellegzetesebb sváb étel a knédli, ami tulajdonképpen kelt gombóc. Baranyában a következőképpen készítik.

Savóban, vagy tejben megáztatják az élesztőt, sót, pici cukrot adnak hozzá, (van ház, ahol cukrot sem használnak) nagy kanál zsírral és liszttel összedolgozzák. Ezután kb. fél órán át pihentetik. A tésztát lobogó forró vízbe szaggatva is ki lehet főzni, készülhet sülten és káposztásan is.

Ez utóbbit általában télen készítették, amikor már fogytán volt a füstölt hús és a kolbász. A vöröshagymát apróra vágva zsíron megpárolják, belerakják a kicsavart káposztát, néhányszor megforgatják, majd lassú tűzön párolják. Míg a káposzta párolódik, elkészítik a knédli tésztáját, amit a pihentetés után, kanállal beleszaggatnak. Finomabb és laktatósabb, sós vízben főtt hasábburgonyával. Kedvelt étel még a szalonnás káposzta is.

Az apróra vágott vöröshagymából vékonyan zsírozott lábas aljára hintünk egy keveset, erre kerül egy réteg kicsavart savanyú káposzta, majd egy réteg füstölt szalonna, amit kevés liszttel hintenek meg. Ezután újra lehet kezdeni a rétegezést. A tetejére mindenképpen vöröshagyma kerül. Lassú tűzön rotyogtatják, amig puhára nem fő. Az étel kiadós, laktató, megfelelő hűtés mellett akár két hét mulva is fogyasztható. Természetesen lehet gazdagítani oldalassal, kolbásszal, sonkával, füstölt hússal, esetleg valamilyen maradék hússal is.

A magyarországi németség híres a sertés házi feldolgozásáról, ügyes kezű henteseiről, ter mékeiről.

Az egyik ilyen népszerű termék a stifolder, de nevezik nyári kolbásznak is, mert nyár elejére érik be igazán. Elkészítésének titkát minden mester gondosan őrzi. Annyi azonban tudható, hogy főtt, apró kockára vágott hasaalja kell hozzá, amit darált kolbászhússal kevernek össze. Sóval, darált fokhagymával, paprikával ízesítik. Vastagbélbe töltik, füstölik, szellős kamrában tárolják.

Ne feledkezzünk meg az édességfélékről sem, melyek közül egyet írunk le részletesen. Burgonyatésztát készítünk.(Főtt tört burgonya, tojás, liszt, só, egy kanál zsír) Vékonyra kinyújtjuk, zsírral megkenjük, majd búzadarával meghintjük. Felcsavarjuk, mint a roládot, majd ujjnyi vastagra felszeleteljük. Kevés zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. Amikor mind megsült, tűzálló tálba rakjuk, forró tejjel leöntjük, szórunk rá cukrot, reszelt citromhéjat, vanilliás cukrot, s az egészet sütőben rózsaszínűre sütjtük. Tálaláskor lekvárt, vagy befőttet adunk mellé.

Az ételek, melyek itt bemutatásra kerültek, természetesen csak ízelítőt nyújthattak a sváb konyha ízeiből.

Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a tartalmas jóízű ételeket, de gondol a pénztárácájára is.