Civilizáció

Nekem vannak jogaim ...

Nekem vannak jogaim ...

Mindenkinek vannak jogai. Sőt, a 18 év alatti fiúknak és lányoknak bizonyos külön jogaik is vannak. A Gyermek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény (1989) felsorolja ezeket a jogokat, valamint azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormányoknak meg kell tenniük, hogy segítsenek téged ezeknek a jogoknak a gyakorlásában.

Az Európa Tanács alábbi kiadványából tajékozódhatsz jogaidról

6 éve
Honnan van az uniós pénz?

Honnan van az uniós pénz?

Bizonyára hallottál már róla, hogy az Európai Unió támogatásával sok beruházás, fejlesztés valósul meg az országban. De miért kapunk az Uniótól pénzt? Hogyan működik a támogatás rendszere? Most összefoglaljuk neked, amit a témáról tudni érdemes.

7 éve
Gyermekjogokról...

Gyermekjogokról...

„A gyermek – ha élve születik a fogamzásának időpontjától kezdve – mint minden ember jogképes, vagyis jogai és kötelezettségei lehetnek.”

7 éve
A kategória cikkei
Mária Lujza mint politikai áldozat?

Mária Lujza mint politikai áldozat?

I. Ferenc német-római császár és Mária Terézia, Nápoly-Szicília hercegnőjének lányaként 1791-ben született Bécsben. Fordulatokban gazdag élete egyik csavarja, hogy kifejezetten Franciaország ellenes érzelmekre nevelték. 1810 januárjában a napóleoni hadak elől Budán menedéket kereső Mária Lujza még azt írta egyik barátnőjének, hogy nagyon sajnálja azt a hölgyet, akinek ehhez az emberevő szörnyeteghez (ti. Napóleonhoz) kell férjhez mennie. 19 évesen mégis Franciaország császárának felesége lett… De hát a kor szokásainak megfelelően Metternich politikai céloknak rendelte alá a fiatal lány életét és érzéseit…
7 éve
Tudtad-e? #4

Tudtad-e? #4

Csupán néhány napja, október 4-én ünnepeltük az Állatok világnapját. Ez Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének évfordulója: 1226-ban ezen a napon hunyt el. Ezt a napot 1931 óta tartják számon erre a nemes célra, Magyarországon azonban csak 1989 után kapott nagyobb figyelmet. Mit érdemes még tudnunk arról az emberről, akinek a jelenlegi pápa névválasztására (Jorge Mario Bergoglio, vagyis Ferenc pápa) is hatása volt?
7 éve
Napóleon a magyarokhoz

Napóleon a magyarokhoz

Bonaparte Napóleon 1799-ben került Franciaország élére, 1804-ben császárrá koronáztatta magát, majd a nyugati országok kultúrájának egyesítése céljából az egész kontinentális Európára kiterjedő hódításokba kezdett. Magyarország határozottan a Habsburgokat támogatta a Napóleon elleni háborúkban. A magyar ezredek mindvégig megbízható egységeknek bizonyultak a franciák elleni harcok során. A monarchiának egyedül, szövetségesei által magára hagyottan kellett kiállnia a hódító Napóleon seregeinek rohamát. Miután 1809. április 23-án Regensburgnál az osztrák seregek vereséget szenvedtek, a védtelen Bécsbe május 13-án bevonulhattak a franciák. I. Ferenc udvarával a tatai Esterházy-kastélyba menekült, Napóleon Schönbrunnban tartotta hadiszállását. Innen bocsátotta ki 1809. május 15-én híres proklamációját a magyar nemzethez, amely a schönbrunni kiáltvány néven vált híressé.
7 éve
A magyarországi romák helyzete

A magyarországi romák helyzete

A romák helyzete soha nem volt stabil a magyar történelemben, és mára a társadalom peremére kerültek.  A családok, szülők kedvezőtlen helyzete, önmagán túl, a fiatalok helyzetét is jelentősen befolyásolja. A társadalomtudósok megállapításai alapján érdemes statisztikai tényként kezelni azt, hogy az alacsonyabb társadalmi státusú családok gyermekei (illetve a roma családok gyermekei) középosztálybeli társaiknál átlagosan nagyobb nehézségekkel kezdik az általános iskolát, és az alacsonyabb iskolai végzettség miatt nehezebb a munkákhoz való hozzáférésük, és így a felnőttkori boldogulásuk is.
7 éve
Két film Halloweenre

Két film Halloweenre

Október vége a töklámpások, a beöltözések, az ijesztgetések, a sötét karnevál időszaka. Lássunk két filmet, ami jól megy ehhez a hangulathoz.
7 éve
Események egymás után?

Események egymás után?

A történelem, több mint a múlt eseményeinek sorbaállítása azok elmaradhatatlan következményeivel. Chris Wickham, az Oxfordi Egyetem Középkori Történelem Tanszékének professzora a History Today történelmi magazinban In the Medieval Moment címmel írt vitaindító cikkében azt mérlegeli, hogy a történészeknek kell-e, érdemes-e korszakolni, illetve a főbb események eredetét behatárolni.
7 éve
Halottak napja vagy Halloween?

Halottak napja vagy Halloween?

A rendszerváltás óta eltelt 25 évben éles viták bontakoztak ki, hogy október legvégén/november legelején mit is ünneplünk tulajdonképpen. A halottak napja kontra Halloween álláspontok nem látszanak közeledni egymáshoz, pedig nem is olyan távoliak, mint azt első ránézésre gondolnánk. Nézzük a legelejéről!
7 éve
A RAF a II. vh-ban

A RAF a II. vh-ban

A II. világháború egyik legfontosabb, talán a háború végkimenetelét is befolyásoló ütközete az 1940 júliusától októberéig vívott, legendák övezte angliai légicsata volt. A németek Oroszlánfóka-hadműveletnek hívott támadást indítottak 1940 nyarán a Brit-szigetek elfoglalásáért. A csatát Nagy Britanniáért és Európa szabadságáért végül nem a tengerparton, hanem Dél-Anglia kék egén vívták. A kiváló hadvezetés és a technológiai fejlesztések mellett leginkább a RAF pilótáié a legfőbb érdem az angliai légicsata megnyerésében. Ahogyan azt Wintson Churchill miniszterelnök is megfogalmazta: “Az emberi konfliktusok történetében még sohasem köszönhettek ilyen sokan ilyen sokat, ilyen keveseknek.”
7 éve
Harcosokért, pásztorokért

Harcosokért, pásztorokért

Az ókori vértanú katonaszent, Szent Dömötör szegedi tisztelete államalapító királyunk, Szent István korára nyúlik vissza. Később aztán mivel Dömötör napján terelték be a legelőkről a juhnyájakat, vidám pásztorünnepet tartottak október 26-án: a dömötörözést.
7 éve
Rólad szólnak a hírek...

Rólad szólnak a hírek...

Ilyenkor októberben az 1956-os magyar forradalomra emlékezünk, előkerülnek az archív felvételek, megemlékezéseket tartunk a szabadságért életüket áldozókról. És mit tudott erről, hogyan reagált a magyar forradalomra a Nyugat? Az alábbiakban az amerikai Universal-International News és a Pathé News magyar forradalomról készült híradásainak részleteit mutatjuk be.
7 éve