Civilizáció

Nekem vannak jogaim ...

Nekem vannak jogaim ...

Mindenkinek vannak jogai. Sőt, a 18 év alatti fiúknak és lányoknak bizonyos külön jogaik is vannak. A Gyermek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény (1989) felsorolja ezeket a jogokat, valamint azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormányoknak meg kell tenniük, hogy segítsenek téged ezeknek a jogoknak a gyakorlásában.

Az Európa Tanács alábbi kiadványából tajékozódhatsz jogaidról

6 éve
Honnan van az uniós pénz?

Honnan van az uniós pénz?

Bizonyára hallottál már róla, hogy az Európai Unió támogatásával sok beruházás, fejlesztés valósul meg az országban. De miért kapunk az Uniótól pénzt? Hogyan működik a támogatás rendszere? Most összefoglaljuk neked, amit a témáról tudni érdemes.

6 éve
Gyermekjogokról...

Gyermekjogokról...

„A gyermek – ha élve születik a fogamzásának időpontjától kezdve – mint minden ember jogképes, vagyis jogai és kötelezettségei lehetnek.”

7 éve
A kategória cikkei
A globalizáció etikája

A globalizáció etikája

Sokat beszélünk a globalizációról, viszonylag könnyen átlátjuk és átérezzük a jelentőségét, sajátos vonásait a korábbi korokhoz képest. Ebben a megváltozott környezetben is azonban létjogosultsága van az etikának, sőt. Mivel egyetemesebbek a léptékek, így a felelősség és az erkölcsi vonatkozások is felerősödtek. Vegyük számba, milyen morális elvekre kell odafigyelni a globalizáció korában!
7 éve
Vilmos, a fattyú

Vilmos, a fattyú

Hódító Vilmos tehetsége alapján a középkor egyik legjelentősebb uralkodója lett, pedig származása alapján a kor értékrendje szerint a trón közelébe sem kerülhetett volna. A fattyú tudniillik a nemesi származású, házasságon kívül született, de az apa által jogilag elismert gyermek. Ha finomabban fogalmazunk, akkor azt is mondhatjuk, hogy nem törvényes, hanem természetes gyermek… A származását egyébként a címerében is nyíltan fel kellett vállalnia a pajzson keresztben vezetett ún. "fattyúzsineggel".
7 éve
Napi kenyerünk I.

Napi kenyerünk I.

A kenyér dagasztás és sütés valaha a hétköznapok és az ünnepek nélkülözhetetlen része volt. Ma olyan választék van a pékségekben és vásárlóközpontokban, hogy soknak az alapanyagait sem tudjuk azonosítani.
7 éve
A hódmezővásárhelyi református ótemplom

A hódmezővásárhelyi református ótemplom

Hódmezővásárhely legkorábban emelt és ma is álló téglaépülete, az Ótemplom tornya a város magas fekvésű központi részén, a Hód-tó partjához közel épült 1713-1714-ben román stílusban. A hozzátartozó barokk stílusú templomhajó néhány évvel később, 1721 és 1723 között készült el, igazodva a torony építészeti megoldásához. A kivitelezést Helbing János budai építőmester végezte.
7 éve
A hódmezővásárhelyi csomorkányi iskola

A hódmezővásárhelyi csomorkányi iskola

A huszadik század első felében Hódmezővásárhely 132 ezer holdas határában félszáz tanyai iskola működött. Elnevezésük a határrészek, többnyire a dűlőutak neve után történt. Mindegyiknek megvan a maga külön története.
7 éve
Politikai változások az I. világháború IV.

Politikai változások az I. világháború IV.

A tanulmány a trianoni döntés következményeit magyar szemszögből vizsgálja. Bemutatja a Kárpát-medence ezer éve fönnálló szerves egységét. Részletezi a békediktátum erőszakos "rendzavarását", azaz a kialakult működőképes szerkezet hatalmi szempontú, mesterséges átalakítását (területi átrendezés). Végül kitér az új államhatárok közé szorított országok létrehozásának indítékaira, az anyaországától leválasztott magyarság kisebbségi helyzetére.
7 éve
Tudor Mária és Pole érsek kapcsolata

Tudor Mária és Pole érsek kapcsolata

Tudor Mária (1553-58) angliai uralkodása, bigott katolicizmusa mindenki által ismert. Ám Eamon Duffy, a Cambridge Egyetem Kereszténységtörténeti Tanszékének professzora a History Today történelmi havilapban The Queen and the Cardinal címmel írt cikkében azt bizonygatja, hogy Reginald Pole canterbury érsek kapcsolata Máriával, valamint szerepe a katólikus restaurációban sokkal több volt, mint amennyit tulajdonítanak neki.
7 éve
Fejlett, fejlődő, feltörekvő vagy felemelkedő?

Fejlett, fejlődő, feltörekvő vagy felemelkedő?

Még talán azon sem vagyunk túl, hogy nemes egyszerűséggel fejlett és fejlődő országokra osszuk a világot. Pedig a „Globális Dél” és a „Globális Észak” országai további csoportokra oszthatók, de a két halmaz közti határok sem egyértelműek. Rendet kellene vágni a kifejezések között!
7 éve
Poroszország születése

Poroszország születése

A Visztula vidéken élő poroszok a balti népek családjához tartozhattak, e keveset tudni róluk. A források a IX. században említik őket először, majd száz évvel később a megkeresztelésükre tett sikertelen kísérletek miatt esik szó róluk. A poroszok krisztianizációját végül a Német Lovagrend végezte el olykor erőszakos eszközöktől sem tartózkodva. Az egyre nagyobb számban érkező német hospesek hatására a poroszok utóbb elnémetesedtek.
7 éve
Kína egyetlen, kegyeletlen császárnője: Wu-hou

Kína egyetlen, kegyeletlen császárnője: Wu-hou

Kína hosszú története során egyetlen nőnek sikerült a hatalom csúcsára jutni. Wu-hou, az egyetlen császárnő alacsony társadalmi pozícióból küzdötte fel magát a trónra. Ebben a hosszú küzdelem nem nagyon voltak megválogatva az eszközök.
7 éve
567891011 / 84