Civilizáció

Nekem vannak jogaim ...

Nekem vannak jogaim ...

Mindenkinek vannak jogai. Sőt, a 18 év alatti fiúknak és lányoknak bizonyos külön jogaik is vannak. A Gyermek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény (1989) felsorolja ezeket a jogokat, valamint azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormányoknak meg kell tenniük, hogy segítsenek téged ezeknek a jogoknak a gyakorlásában.

Az Európa Tanács alábbi kiadványából tajékozódhatsz jogaidról

6 éve
Honnan van az uniós pénz?

Honnan van az uniós pénz?

Bizonyára hallottál már róla, hogy az Európai Unió támogatásával sok beruházás, fejlesztés valósul meg az országban. De miért kapunk az Uniótól pénzt? Hogyan működik a támogatás rendszere? Most összefoglaljuk neked, amit a témáról tudni érdemes.

7 éve
Gyermekjogokról...

Gyermekjogokról...

„A gyermek – ha élve születik a fogamzásának időpontjától kezdve – mint minden ember jogképes, vagyis jogai és kötelezettségei lehetnek.”

7 éve
A kategória cikkei
Hálaadás

Hálaadás

Ha kimondjuk ezt az egyszerű szót, kétféle dolog is eszünkbe juthat. Egyrészt a mostanság agyonsulykolt, egyébiránt kimondottan helyes életvezetési tanács: ne a hibákat, hiányosságokat keresd az életedben, hanem mindenért légy hálás (hiszen sokaknak még ennyi sem jut, és lám, boldogok). Másrészt az amerikai filmekből oly jól ismert gigantikus pulyka–családi öröm kombó. Nézzük meg, hogyan függnek össze!
7 éve
Ország az USA „lágy altestén”

Ország az USA „lágy altestén”

A szigetet Kr.e. 6. évezredtől kezdődően népesítették be az őslakók. Elnevezése a tainóktól származik, és az Antillák szigetei között központi helyére utalt. Ez a stratégiai helyzet és a gazdasági jelentőség emelte a szigetet több esetben is a nagyhatalmak érdeklődésének középpontjába.
7 éve
Madagaszkár királynője

Madagaszkár királynője

Napjainkban Madagaszkárról gyakorlatilag mindenkinek a rajzfilm jut eszébe. Esetleg a tájékozottabbak hallottak már Benyovszky Móricról. Ő, a messzire szakadt, kalandos életű hazánkfia a sziget uralkodója is volt egy rövid időre, nem is akárhogyan, a bennszülöttek 1776-ban királyukká választottá. Azonban a hatalmas szigetország igazi története sokkal érdekesebb, mint az a pingvinek kalandjaiból kitűnik. Ugyan ki hallott már Madagaszkár rettegett, véres kezű királynőjéről I. Ranavalonáról?
7 éve
Globális tudatosság

Globális tudatosság

Ismerkedés a Google Earth újabb funkcióival.
7 éve
Kedvenc nyelvhelyességi hibáink

Kedvenc nyelvhelyességi hibáink

Sokszor kihangsúlyoznunk a legoptimálisabbnak vélt nyelvi választásunk felsőbbrendűségét; de viszont helyes-e így ez a mondat egyáltalán?
7 éve
A pénzhamisítás mint politikai eszköz

A pénzhamisítás mint politikai eszköz

1922 elején néhányan titkos szervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy nagy mennyiségben hamis francia frankot hozzanak forgalomba. Önmagában a pénzhamisítás nem volt szokatlan dolog, hiszen a történelem folyamán többször is próbálkoztak ezzel, de többnyire anyagi haszonszerzés állt a háttérben. 1925-ben viszont nagyon éles politikai színezete lett a frankhamisítási ügynek. Ráadásul a helyzetet bonyolította, hogy 1920-21-ben már voltak hasonló kísérletek, akkor a csehszlovák valutát próbálta meg néhány magyar „úriember” hamisítani. Többen mindkét ügyben érintettek voltak.
7 éve
Napóleontól Aradig

Napóleontól Aradig

Julius Heinrich Friedrich Ludwig von Haynau származása éppúgy különleges, mint ahogy az általa befutott karrier sem nélkülöz meglepő fordulatokat. Édesapja IX. Vilmos hessen-kasseli választófejedelem rangon aluli, azaz morganatikus házasságot kötött, így a kapcsolatból született hét (!) gyermek jogilag törvénytelennek számított. Az édesapát azonban mindez nem foglalkoztatta, gyermekeit törvényesnek tartotta, sőt örökítette a von előnevet a bárói címmel együtt.
7 éve
Új szerzetesrendek

Új szerzetesrendek

Az érett és kései középkor során a szerzetesrendek olyan tömegben hozták létre új közösségeiket (különösen a női rendekre igaz ez), hogy az 1274-es lyoni zsinaton már kimondták, hogy csak a pápa jóváhagyásával működhetnek ezek a közösségek.
7 éve
Guy Fawkes: az ember

Guy Fawkes: az ember

Eljött november 5-e, ami a brit kultúra és kollektív emlékezet szerves részét képezi. Nálunk csak néhány szemfüles nyelvtanuló ismeri (az angoltanárokat és az érdeklődőket leszámítva, természetesen). Hozzá fűződik azonban egy olyan jelkép is, amely miatt az is jól ismeri, aki (eddig) nem.
7 éve
10 kép - 1956. november 4.
6789101112 / 84