Önkéntesek a nemzetközi diákcseréért
2002/01/14 08:00
2259 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az AFS a világ egyik legnagyobb nemzetközi önkéntes szervezete, melyben az önkéntesek feladata, hogy a cserediákok számára megfelelő fogadó családokat találjanak, hiszen a résztvevők családoknál laknak, iskolába járnak és a tanév végén nyelvvizsgát tesznek a fogadó ország nyelvéből. A fogadó családok feladatukat önként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül vállalják, s talán ebben rejlik az AFS és a más diákcsere-szervezetek közti legfőbb különbség. A család és a diák biztonsága érdekében az AFS szervezetek szigorú szabályok szerint működnek, melyeket a résztvevők ismernek és vállalnak.

"A más életmód, életvitel megtapasztalása arra késztetett, hogy rácsodálkozzak a saját kultúrámra, és sok olyasmit láttatott meg velem, melyre máskülönben sosem derült volna fény. Széles látókörű fiatalként tértem vissza, és ez a legnagyobb titka sikeremnek."

(Egy volt cserediák)

Az AFS-t, azaz az American Field Service-t (Amerikai Harctéri Szolgálat) a két világháború mentősofőrként önkénteskedő egyetemistái hozták létre a népek megbékélésének elősegítése érdekében. Az AFS-szel világszerte több mint 10 000 diák utazik évente. A programok fő célja, hogy a résztvevő diákok egy tanév alatt megismerhessék a különböző nemzeteket, kultúrákat, és aktívan fejlesszék nyelvtudásukat.

Magyarországon az AFS hazai tevékenységét 1990-ben 15-20 vállalkozó szellemű tanár és önkéntesen segítő szülő indította el. A magyar AFS programjait az országos iroda irányításával iskolákra és önkéntes segítőkre támaszkodva bonyolítja. Az első évben 5 magyar diák utazhatott ki egy évre tanulni az Egyesült Államokba, és 9 amerikai diákot fogadtak hazánk középiskolái. Sok család, sok tanár és önkéntes kitartása és áldozatkészsége kellett ahhoz, hogy most azzal büszkélkedhessünk, hogy az AFS Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb diákcsere-szervezete. 2001-ben 83 magyar diák tanulhatott egy másik országban és 61 külföldi diák élvezhette a magyar vendégszeretetet
A következő országokba lehet kiutazni: Argentína, Belgium, Brazília, Chile, Dánia, Dél-Afrika, Dominikai Köztársaság, Ecuador, Egyesült Államok, Finnország, Guatemala, Hollandia, Hong Kong, Jamaica, Japán, Kanada, Mexikó, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Panama, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Thaiföld, Törökország, Új-Zéland, Venezuela.
A következő országokból fogad hazánk diákokat: Ausztrália, Belgium, Brazília, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hong Kong, Japán, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Thaiföld, Venezuela.

A csereprogramba bárki (tanár, diák, szülő, iskola avagy támogató cég) bekapcsolódhat az önkénteseken avagy az irodán keresztül. A kiutazás és a fogadás nem feltétele egymásnak, bárki fogadhat diákot, de a legszerencsésebb, ha a családban hasonló korú gyerek, vagy gyerekek vannak. A fogadó család megjelölheti jelentkezéskor az általa várt diák nemét, esetleg az országot is. A külföldi diákok hazánkban is iskolába járnak, a fogadó családok segítik ismerkedésüket lakóhelyükkel, a nyelvvel, hazánk kultúrájával, szokásaival. Főként rajtuk múlik, hogy a más országokból érkező diákok jól érezzék magukat.
Kiutazásra 15-18 év közötti diákok jelentkezhetnek, de az utóbbi években lehetőség van 18 év felett is kiutazásra nyelvtanulási vagy egyetemi programra, illetve Európai Önkéntes Szolgálatra.
Az AFS tanévhez jó tanulmányi átlag, megfelelő nyelvtudás, fizikai és lelki erőnlét, az új dolgok iránti nyitottság és szorgalom szükséges, hiszen a kiutazóknak egy tanévet hazájuktól távol, idegen környezetben kell eltölteniük.
A tanév sikere érdekében mind a kiutazó, mind a hozzánk érkező diákok részletes bemutatkozó anyagot töltenek ki magukról, hiszen jó elhelyezésükhöz ismerni kell szokásaikat, életmódjukat. Csak így lehetséges, hogy úgy gondoljanak vissza AFS évükre: "Ez volt életem legszebb éve!"

A diákok a csereprogramért részvételi díjat fizetnek. Természetesen lehetőség van ösztöndíj pályázására is, melynek mértéke a pályázott országtól s a diák szociális helyzetétől függ.
A szervezet változatos lehetőségeket kínál önkéntesei számára: az AFS-en belüli "klasszikus" feladatokon kívül lehetőség nyílik más tevékenységekre, így saját szervezésű tréningek tartására, illetve az azokon való részvételre, valamint az EFIL (Európai Föderáció az Interkulturális Tanulásért) által kínált továbbképzéseken is. Az AFS Magyarország bekapcsolódott az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 Európai Önkéntes Szolgálat alapprogramjába is.

Az AFS-szel való megismerkedésre jó lehetőséget kínál a nyári egy hónapos program: erre az időszakra is lehet diákot fogadni. Mód van a hazánkban tartózkodó külföldi diákok rövidebb időre szóló vendéglátására is az AFS irodával egyeztetve.

Az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány irodájának címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 37.I/6.
Tel.:214-9972, 212-1821
További információ: info-hungary@afs.org, www.afs.hu

Az AFS Magyarország programjai a 2000- 2001. tanévben

Ország2001/2002
FogadásKüldés
Amerikai Egyesült Államok732+1♦
Amerikai Egyesült Államok IP*****7
Amerikai Egyesült Államok SEM****3
Argentína1
Ausztrália12
Ausztria TME*4
Belgium (flamand)22
Belgium (francia)1
Brazília5
Dánia1
Dominikai Köztársaság1
Finnország1
Franciaország ESSSE ***11
Hollandia2
Hongkong6
Írország ESSSE***1
Jamaika1
Japán32
Kanada3
Kolumbia5
Mexikó1
Németország36
Norvégia11
Norvégia ESSSE ***1
Olaszország35
Olaszország ESSSE ***3
Panama3
Spanyolország ESSSE ***11
Svájc11
Svédország1
Thaiföld4
Új-Zéland6
Venezuela33
Összesen:6183

♦ Vállalati ösztöndíj - Coca-Cola Beverages Magyarország Kft.
* TME - Osztrák Kormány által támogatott 3 hónapos program
** EVS - Európai Önkéntes Program - fél éves program
*** ESSSE - Európai Középiskolás Diákcsere - 3 hónapos program
**** SEM - Féléves program
***** IP - Nyári 1 hónapos program

Az AFS programban résztvevő iskolák a 2001-2002. tanévben

1.Ady Endre GimnáziumNagyatád
2.Árpád GimnáziumBudapest
3.Bajza József GimnáziumHatvan
4.Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi SzakközépiskolaNagykanizsa
5.Bethlen Gábor Közgazdasági SzakközépiskolaDebrecen
6.Ciszterci Rend Szt. István GimnáziumaSzékesfehérvár
7.Czuczor Gergely Bencés GimnáziumGyőr
8.Cserháti Sándor Műszaki és Mezőgazdasági SzakközépiskolaNagykanizsa
9.Csokonai Vitéz Mihály Református GimnáziumCsurgó
10.Diósgyőri GimnáziumMiskolc
11.Dobó István GimnáziumEger
12.Dózsa György GimnáziumBudapest
13.Eötvös József GimnáziumTiszaújváros
14.Petőfi Sándor Gimnázium és Gépészeti SzakközépiskolaAszód
15.Fazekas Mihály GimnáziumDebrecen
16.II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági SzakközépiskolaKiskunhalas
17.II. sz. Általános Iskola és GimnáziumEger
18.Kodály Zoltán Magyar Kórus IskolaBudapest
19.Kölcsey Ferenc GimnáziumNyíregyháza
20.Könyves Kálmán GimnáziumBudapest
21.Kőrösy József GimnáziumSzeged
22.Leőwey Klára GimnáziumPécs
23.Munkácsy Mihály GimnáziumKaposvár
24.Nagyváthy János KözépiskolaCsurgó
25.Noszlopy Gáspár Közgazdasági SzakközépiskolaKaposvár
26.Pusztamérgesi Közoktatási IntézményPusztamérges
27.Szent-Györgyi Albert 12 osztályos GimnáziumBudapest
28.Szilády Áron Református GimnáziumKiskunhalas
29.Táncsics Mihály GimnáziumKaposvár
30.Táncsics Mihály GimnáziumOrosháza
31.Teleki Blanka GimnáziumSzékesfehérvár
32.Toldi Lakótelepi Általános Iskola és GimnáziumKaposvár
33.Tóth Árpád GimnáziumDebrecen
34.Török Ignác GimnáziumGödöllő
35.Vasvári Pál GimnáziumSzékesfehérvár
36.Zrínyi Ilona GimnáziumMiskolc