Orvosi múzeumok Budapesten
2014/03/25 13:12
2810 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kevesen gondolnák, de bizony négy, orvoslással foglalkozó múzeum is található fővárosunkban. Ezeket próbáljuk röviden bemutatni.

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

semmelweis-muzeum-horizontal

A Budai várban található múzeum többek közt névadójának, Semmelweis Ignác munkásságának tárgyi és írásos emlékeit mutatja be. Az anyák megmentőjeként ismert, a gyermekágyi láz kóroktanának megfejtőjeként a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurájává vált. A múzeum azonban nemcsak az eredeti kéziratait és eszközeit őrzi, hanem számos hazai és európai orvostörténeti emléket is.

Az orvostörténeti szakgyűjtemény mellett helyett kapott a gyógyszerésztörténeti és embertani szakgyűjtemény is. Előbbiben számos gyógyszertároló edény, mozsarak és egyéb patikaeszközök, míg utóbbiban koponyák, csontvázak és anatómiai készítmények kerültek bemutatásra. Irigylésre méltó mennyiségű eredeti feljegyzést és emléktárgyat őriz a múzeum, de dicséretes néprajzi, természettudományi és balneológiai szakgyűjteménye is.

Egyéni és csoportos látogatás egyaránt lehetséges - hétfő kivételével.

Anatómiai Múzeum

anatomiai-muzeum-horizontal

Az Anatómiai Múzeum a Semmelweis Egyetem fenntartása alatt áll, elsősorban az orvosi egyetem hallgatói számára látogatható oktatási céllal. Egyéni és csoportos látogatás csak előzetes egyeztetést követően lehetséges, azonban megéri! Az aprócska múzeum vitrineiben száraz és nedves preparátumok kerültek kiállításra, ahogy már elhangzott elsősorban oktatási céllal. Így látogatásunkkor ne lepődjünk meg, ha a hallgatók kivehetik azokat, lerajzolják, illetve azok segítségével sajátítják el az anatómia tudományát.

A múzeumban számos lenyűgöző preparátum tekinthető meg, melyek különösen a laikusokat nyűgözhetik le. A szeletelt agy, az embrionális és magzati fejlődés egyes állomásai, tökéletesen preparált izmok, erek, idegek. A gyűjteményben helyet kaptak fejlődési rendellenességgel született vagy abban meghalt csecsemők, sőt gyilkosság áldozatai is.

Kresz Géza Mentőmúzeum

mentomuzeum-horizontal

A Mentőpalotában (Európa első, kifejezetten mentőállomásnak épült épülete) kapott helyett a sürgősségi ellátás fejlődését bemutató gyűjtemény. Számtalan írásos és tárgyi emléket mutat be a mentéstörténet és mentéstudomány mintegy másfél évszázados múltjából. Láthatunk itt lélegeztetőgépet, szállítóeszközöket, sőt egy korai defibrillátort is.

Képeken követhetjük végig Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület megalakulását, illetve a hazai mentőjárműpark valamennyi darabját. A kiállítótér egyes termei a sürgősségi ellátás kiemelkedő hazai alakjairól kapták nevüket. A múzeum az elmúlt években az épület pincéjében is terjeszkedett, továbbá számos, korhű állapotban felújított mentőgépkocsival is rendelkezik.

Sziklakórház és Atombunker

sziklakorhaz-horizontal

Múzeumi kalandozásunkat a várban kezdtük és a vár tövében fejezzük be. A Sziklakórház és Atombunker az említett múzeumok közül talán a legtöbb élményt kínálja elsősorban a fiatalabb érdeklődőknek. A vár alatt meghúzódó, közel két kilométer hosszúságú járatrendszerben rendezték be a kiállítást tematikus rendben. Az élethűen preparált emberbábuk miatt a látogatást csak 8 éves kor felett javasolják, bár a kiállítás berendezői ügyeltek arra, hol túl sok rémísztő dologgal ne találkozzanak a fiatalok, hisz nem az elrémísztés volt a cél.

Számos tematikus program, múzeumi óra várja az iskolás csoportokat, de ismét hangsúlyoznánk, hogy a felnőtteknek is tartogat számos érdekességet. Az intézmény extrém szolgáltatásai közé tartozik, hogy lehetőséget biztosítanak az atomcsapáskor szokásos polgárvédelmi protokoll „eljátszására” is. Ez természetesen csak előzetes szakmai felkészülést követően és szakvezetővel lehetséges. Az extrém program során a résztvevők megfelelő védőfelszerelést és gázálarcot viselnek.

Marsi Zoltán cikke

(A képek forrása az adott múzeum honlapja.)